Acțiunile rapide ale guvernului american de a-i ajuta pe oameni să treacă peste criza cauzată de coronavirus au dus la plăți frauduloase în valoare de peste un miliard de dolari, în timp ce acțiunile lente de combatere a riscurilor pentru sănătate ar fi agravat situația în ceea ce privește numărul de cazuri, arată un audit al unei organizații non-guvernamentale, citat de Bloomberg și Washington Post.
Potrivit acestui audit, Fiscul american (IRS) emis aproximativ 1,1 milioane de cecuri de stimulare economică în valoare de 1,4 miliarde de dolari unor persoane care au murit recent, iar banii au ajuns în cea mai mare parte la rudele lor. IRS a spus că beneficiarii acestor plăți ar trebui să returneze banii, dar este posibil ca mulți oameni să nu știe că trebuie să facă acest lucru.
„În situații de urgență, cum este pandemia de coronavirus, este de înțeles și este normal ca agențiile guvernamentale să dorească să distribuie rapid fonduri”, a arată organizația Government Accountability Office (GAO) în raportul publicat joi.
„Cu toate acestea, fără precauțiile necesare, fondurile pot ajunge în alte locuri decât cele prevăzute sau pot fi utilizate în alte scopuridecât cele prevăzute”, potrivit raportului.
Totuși, guvernul nu a cheltuit încă o mare parte din pachetul de 2,6 trilioane de dolari pe care Congresul l-a aprobat pentru a face fază crizei generate de coronavirus. Până în prezent, doar 643 miliarde de dolari au fost cheltuiți.
Raportul GAO a scos la lumină și probleme privind testarea pentru COVID-19.
Deși președintele american Donald Trump s-a lăudat cu faptul că SUA au făcut cel mai mare număr de teste, GAO a constatat că Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat date incomplete și neclare cu privire la testare. În timp ce unele state au raportat numărul total de teste făcute, altele au raportat numărul de persoane testate.