Cei mai mulţi dintre ostatici au fost eliberaţi, dar informaţiile rămân contradictorii. 30 dintre captivi ar fi fost ucişi, iar printre ei s-ar afla şi un român. Ceilalţi cetăţeni străini care şi-au pierdut viaţa în cursul operaţiunii de salvare ar fi doi japonezi, doi britanici şi un francez. Victime au fost şi în rândul răpitorilor, 11 persoane fiind ucise.
Mai multe state occidentale au criticat autorităţile algeriene pentru felul în care au gestionat situaţia.
Armata algeriană a acţionat în momentul în care răpitorii încercau să mute grupul de ostatici în alt loc. Au desfăşurat mai multe raiduri aeriene în încercarea de a-i salva pe cei sechestraţi, iar intervenţia lor s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti atât de partea celor ţinuţi prizonieri, cât si din rândul teroriştilor.
Guvernele mai multor state s-au declarat îngrijorate de criza ostaticilor, iar preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron cer explicaţii oficialilor algerieni pentru modul în care s-a acţionat.
Citește și Operațiunea armatei algeriene s-a încheiat. Soarta românului, incertă
Printre cei care au reuşit să Fie salvaţi din mâinile teroriştilor se află şi un cetăţean irlandez.
Primele informaţii despre străinii capturaţi de terorişti de pe două platforme de extracţie a gazului din sud-estul Algeriei au venit de la un francez aflat în grupul celor răpiţi, care a vorbit la telefon cu jurnaliştii postului France 24. Omul a povestit cum au căzut în mâinile atacatorilor.
Câteva ore mai târziu, unul dintre răpitori a sunat la televiziunea arabă Al-Jazeera şi a anunţat lista ţărilor din care provin ostaticii. Printre acestea şi România. La scurt timp, Ministerul Român de Externe a confirmat informaţia.
Informaţiile venite din Algeria s-au schimbat de la o oră la alta. Companiile care controlează complexul energetic, printre care şi British Petroleum, au refuzat să dea detalii despre angajaţii lor. Pe lângă toate acestea, ministrul algerian de Interne a adâncit confuzia: „Nu cred că teroriştii vin din Mali, este la foarte mare depărtare. Şi nu cred că au intrat pe la graniţa cu Libia. Sunt sigur din această zonă şi au feţele acoperite”.
În cursul după-amiezii, presa franceză scria că 25 de ostatici au reuşit să evadeze din complex, fără ca ştirea să fie confirmată din vreo sursă oficială. Apoi, armata algeriană a declanşat operaţiunea de salvare. Potrivit agenţiei Reuters, în cadrul acestei operaţiuni şi-au pierdut viaţa 30 de ostatici, dintre care şapte cetăţeni străini. Conform aceloraşi surse, 15 terorişti au fost ucişi.
Liderul grupării teroriste este poreclit „Mr. Marlboro”
Teroriştii care au luat ostatici în Algeria sunt o ramură a celebrei reţele Al Qaida, condusă până acum doi ani de Osama bin Laden. Celula este una dintre cele mai active grupări din Africa, iar mulți dintre liderii săi au devenit cunoscuți după ce au luptat în războiul din Afganistan.
Liderul grupării este algerianul Mokhtar Belmokhtar. Are 40 de ani, iar la numai 19 ani a luptat în războiul din Afganistan.
În afara operaţiunilor teroriste, algerianul s-a ocupat și de traficul de ţigări, motiv pentru care a primit porecla „Mr. Marlboro”. Răpirile de persoane s-au dovedit foarte profitabile pentru gruparea sa - în ultimii 10 ani, în conturile acesteia au intrat aproape 100 de milioane de dolari după încasarea răscumpărărilor.
Activitatea grupării a stârnit îngrijorare în mai multe cancelarii occidentale, mai ales că Statele Unite o bănuiesc de implicare în atentatul din orașul libian Benghazi, în urma căruia a fost ucis ambasadorul american din această țară.
Pe de altă parte, luarea de ostatici din Algeria dovedește că rebelii sunt foarte bine înarmați și au o strategie clară. În aceste condiții, intervenția militară a Franței, de la care au plecat evenimentele, va fi mult mai dificilă decât părea inițial. Parisul are în acest moment 2.500 de militari în Mali, care sprijină trupele guvernamentale.