FOTO: wikipedia.org
În total, 43 de astfel de obiecte, cel mai probabil fragmente ale satelitului, au fost identificate pe orbita Pământului.
US Air Force a recunoscut că DMSP F13 a fost oprit la 3 februarie la ora 21:39, după ce inginerii au observat o creştere a temperaturii sistemului electric al satelitului, urmată de pierderea orientării acestuia. Centrul forțelor aeriene comune americane de la baza Vandenberg, din California, a anunțat că monitorizează deșeurile rezultate și va transmite avertismentele necesare, dacă va fi cazul.
Deşi impactul cu un obiect (deşeu orbital, fragment de meteorit etc) nu este complet exclus, în momentul de faţă simptomele incidentului indică o explozie a bateriilor.
Nu ar fi pentru prima dată când s-ar întâmpla, însă incidentul pune într-o lumină proastă operatorii satelitului, indicând fie o operare deficitară a platformei (baterii expuse stresului termic), fie pur şi simplu împingerea platformei dincolo de limitele sale tehnologice, scrie spacealliance.com. Aici, un rol important îl joacă managementul şi factorul politic, atrage atenția sursa citată. În lipsa unor sateliţi noi, sistemul este forţat să lucreze cu sateliţi vechi, unde riscul de defectare este foarte mare.
DMSP 13 sau USA 109 a fost lansat la 24 martie 1995 de la baza Cape Canaveral, la bordul unei rachete Atlas. Satelitul a furnizat, în cei aproape 20 de ani de activitate, mii de poze şi a fost folosit în mai multe campanii ale SUA în Afganistan şi Irak.