Expert: Este „puțin probabil” ca mutația din Africa de Sud să facă inutile vaccinurile, dar ar putea „slăbi impactul” acestora

Data publicării:
detaliu coronavirus Covid-19 reprezentare grafica
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS-CoV2 Foto: Profimedia

Oamenii de știință din Africa de Sud sunt îngrijorați de noua variantă de coronavirus apărută în această țară. Ei se tem că aceasta s-ar putea dovedi mai rezistentă la vaccinurile actuale și avertizează că vaccinarea cât mai rapidă la nivel global este cu atât mai importantă, relatează BBC.

Este o preocupare teoretică. O îngrijorare rezonabilă că varianta sud-africană ar putea fi mai rezistentă, a declarat pentru BBC prof. Shabir Madhi, care a condus testele pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca în Africa de Sud.

Madhi a răspuns astfel îngrijorărilor exprimate de oficiali și oameni de știință britanici, țară în care varianta sud-africană a ajuns deja. El a adăugat că un răspuns definitiv în ceea ce privește posibila rezistență a noii mutații la vaccin va veni probabil în câteva săptămâni, în condițiile în care se desfășoară deja teste în acest sens.

Îngrijorarea provine din faptul că virusul a suferit o mutație mai amplă decât varianta detectată în Marea Britanie, iar una dintre aceste mutații ar putea proteja virusul de atacul anticorpilor care ar lupta în mod normal împotriva coronavirusului.

Vaccinurile învață organismul să-și creeze un răspuns imunitar - care include crearea de anticorpi - pentru a combate coronavirusul.

Anticorpii sunt mici proteine produse de sistemul imunitar care se lipesc de suprafața virusurilor, dezactivându-le în mod eficient. Dacă acest lucru nu se mai întâmplă, atunci anticorpii creați în urma vaccinării ar putea să nu mai fie la fel de eficienți.

Prof Madhi a spus că este „puțin probabil” ca mutația din Africa de Sud să facă inutile vaccinurile actuale, dar ar putea „slăbi impactul” acestora.

Din fericire, în cazul în care ar fi necesare modificări suplimentare ale vaccinului pentru noile variante, unele dintre tehnologiile de vaccinare aflate în dezvoltare ar putea permite ca acest lucru să se facă relativ rapid”, a spus un expert în vaccinuri de la Universitatea Wits, prof. Helen Rees.

Africa de Sud a negat sugestiile guvernului britanic varianta aceasta este mai contagioasă decât cea din Marea Britanie. Oamenii de știință insistă că nu există dovezi în acest sens și nici că mutațiile au făcut ca virusul să fie mai mortal.

Rees spune că îngrijorările cu privire la mutațiile din Africa de Sud ar trebui să se adauge la presiunea globală pentru o lansare rapidă a vaccinurilor în întreaga lume și nu doar în țările mai bogate.

Deoarece noile variante se răspândesc deja în alte țări, importanța asigurării eficienței vaccinurilor împotriva noilor variante este un imperativ global”, a spus el.

Prof. Barry Schoub, care prezidează comitetul consultativ al guvernului pentru vaccinuri, spune că „dovezile preliminare” nu sugerează că mutațiile ar permite virusului să scape de impactul vaccinurilor actuale.

Vaccinurile par a fi foarte eficiente”, a spus el, pe baza unor teste de laborator care par să arate că vaccinurile actuale „neutralizează această nouă variantă”.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri