Unul dintre statele greu încercate de numărul mare de imigranţi este Spania, în condiţiile în care aici este înregistrată una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului din Europa. Chiar şi aşa, autorităţile locale depun eforturi pentru a-i integra în societate pe refugiaţi. Luna trecută, Madridul a încercat să limiteze numărul celor care cer azil sau vor statut de refugiat la mai puţin de 3.000 de persoane, în condiţiile în care acesta se apropie de 18.000.
Pablo Gomez-Tavira, director pentru afaceri sociale: Aceşti refugiaţi trec prin procesul de primire, care înseamnă cazare şi întreţinere pentru cel puţin şase luni şi cel mult doi ani. Le oferim statutul de refugiat şi permis de muncă.
Şi guvernul danez a încercat să ia măsuri prin reducerea beneficiilor acordate imigranţilor care nu au copii. Suma actuală este de 800 de euro, jumătate faţă de cât era în urmă cu o lună. Mii de danezi au ieşit pe străzi pentru a cere un tratament decent pentru refugiaţi.
„Nu cred că acest guvern are o politică asemănătoare cu cea a opiniei publice.
Cred că foarte mulţi oameni nu sunt de acord cu deciziile guvernamentale cu privire la gestionarea crizei refugiaţilor în Europa”, au declarat protestatarii.
În schimb, în nordul Germaniei, problemele refugiaţilor sunt de altă natură. Aceştia s-au bătut între ei, iar forţele de ordine au fost nevoite să intervină şi să aresteze mai multe persoane. Alţii au ajuns la spital cu răni uşoare.
„Şapte oameni au bătut un alt individ la toaletă, iar după aceea acest tip care a luat bătaie a ieşit şi şi-a chemat mai mulţi prieteni şi s-au dus să îi bată pe ceilalţi. Unii au fost răniţi şi au ajuns la spital”, spune un bărbat care a fost martor la violențe.
Poliţia germană a confirmat că în incident au fost implicate un grup de albanezi şi altul de afgani.