Victoria Soto a devenit, în doar câteva ore, o eroină în întreaga lume. Tânăra de 27 de ani era de cinci ani profesoară la şcoala din Newtown, iar copiii din clasa ei o vedeau ca pe o soră mai mare. Aceasta şi din cauza atitudinii uşor non-conformiste, care contrasta cu cea a colegilor din cancelarie.
A fost una dintre puţinele persoane din acea şcoală care a reacţionat în momentul în care a auzit primele împuşcături. Elevii şi celelalte cadre didactice nu au avut timp să-şi dea seama ce se întâmplă, dar Victoria a realizat că dacă nu face rapid ceva, întreaga ei clasă va fi ucisă. Aşa că şi-a condus elevii într-un vestiar, moment în care a fost surprinsă de atacator.
S-a aşezat imediat între acesta şi copii, iar gestul a costat-o viaţa.
„Sunt foarte mândru că am cunoscut-o pe Vicki, visul ei a fost să devină profesoară, iar instinctele au reacţionat în momentul în care şi-a dat seama că ceva rău urma să li se întâmple elevilor săi”, povesteşte Jim Wiltsie, verişorul Victoriei Soto.
Victoria a murit aproape instantaneu, dar a reuşit să realizeze ce-şi propusese - să-şi salveze de la moarte elevii. A devenit astfel, alături de alţi trei profesori, unul dintre eroii din Newtown.
„Directorul şcolii a alergat către atacator pentru a-şi proteja elevii, la fel ca şi psihologul şcolii, iar un alt profesor a ajutat lumea să iasă pe geam”, declară una dintre profesoare.
Un român, erou în timpul atacului de la Virginia Tech
În urmă cu cinci ani, un alt profesor reuşea un lucru asemănător. E vorba de românul Liviu Librescu, profesorul care şi-a dat viaţa în timpul masacrului de la universitatea Virginia Tech. El le-a dat atunci timp studenţilor săi să fugă din calea asasinului ţinând uşa, pentru ca acesta să nu poată intra în sala de clasă. A murit împuşcat, dar gestul său a salvat viaţa a zeci de tineri.
A fost omagiat de fostul preşedinte american George W. Bush, iar preşedintele Traian Băsescu l-a decorat post-mortem, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.