Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni încetarea „ocupaţiei” armene în regiunea Nagorno-Karabah, pentru a pune capăt luptelor dintre separatiştii susţinuţi de Armenia şi forţele azere, relatează AFP, preluată de Agerpres. Lupte acerbe se dau între forțele armene și azere pentru regiunea Nagorno-Karabakh, unde fiecare din părți pretinde controlul.
„A sosit momentul ca această criză care a început odată cu ocuparea Nagorno-Karabah să se încheie. De îndată ce Armenia părăseşte teritoriul pe care îl ocupă, regiunea va regăsi pacea şi armonia”, a declarat preşedintele Erdogan. Turcia este principalul susţinător al Azerbaidjanului în acest conflict.
Un număr de 27 de soldaţi separatişti din regiunea caucaziană Nagorno-Karabah au fost ucişi luni în luptele cu Azerbaidjanul, a anunţat Ministerul Apărării din această provincie, după ce anunţase anterior un bilanţ de 28 de militari ucişi.
În total, de duminică, 58 de soldaţi din Nagorno-Karabah şi-au pierdut viaţa.
Baku a anunţat şapte civili ucişi, între care şase membri ai unei familii azere, iar regiunea disputată Nagorno-Karabah a anunţat că doi civili şi-au pierdut viaţa în confruntări.
Azerbaidjanul nu a furnizat informaţii despre pierderile sale militare. În total, cel puţin 67 de persoane - civili şi militari din ambele părţi - au fost ucişi.
Numărul real ar putea fi mult mai mare, ambele tabere pretinzând că au ucis sute de militari din tabăra adversă.
Armenia a decretat duminică legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah.
Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.
Editor : B.P.