Episcopii francezi sunt scandalizați după ceremonia de deschidere a Olimpiadei: „Scene de deriziune și batjocură a creștinismului”

Data publicării:
Scenă din ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Captură video
Scenă din ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Captură video

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris continuă să provoace controverse. Biserica catolică din Franța s-a arătat lezată de reinterpretarea picturii „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci, având travestiți ca protagoniști. „Această ceremonie a inclus din nefericire scene de deriziune și batjocură a creștinismului, pe care le deplângem profund”, se spune într-un comunicat al conferinței episcopilor francezi, citat de Reuters. Reacții virulente au apărut și în România, printre acestea fiind cea a lui Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Scena la care face referire comunicatul este o recreere a celebrei scene biblice cu Isus Christos și cei 12 apostoli, înlocuiți cu un grup de travestiți, un model transgender în fața cărora s-a aflat în cântăreț gol, care-l reprezenta pe zeul grec al vinului și beției Dionyssos.

Imaginea a provocat reacții negative în mediile conservatoare de dreapta. După reacția nepoatei lui Le Pen, Marion Marechal, care a denunțat o provocare din partea unei minorități de stânga, o reacție virulentă a venit și din partea vicepremierului Italiei, Matteo Salvini

„Să inaugurezi Jocurile Olimpice insultând miliarde de creștini din întreaga lume este cu adevărat un început foarte prost, dragi francezi. Jegos”, a afirmat Salvini.

Și miliardarul american Elon Musk, cunoscut pentru simpatiile de dreapta, a afirmat că ceremonia a fost „extrem de lipsită de respect la adresa creștinilor”.

Franța are o îndelungată tradiție de secularism și anti-clericalism, cu rădăcini în Revoluția de la 1789. „În Franța, oamenii sunt liberi să iubească cum vot, să iubească pe cine vor și sunt liber să creadă sau nu”, a declarat Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei

„N-ar fi amuzant dacă nu ar fi controverse. N-ar fi plictisitor dacă toată lumea ar fi de acord pe planeta asta?”, a afirmat Philippe Katerine, bărbatul gol vopsit în albastru care l-a întruchipat pe Dionyssos.

Vasile Bănescu: ”Fara hidoasă a depravaților posedați ideologic”

Nenumărate reacții virulente au apărut și în România, printre acestea fiind și cea a lui Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. „Fața reală, hidoasă a depravaților posedați ideologic, care nu sunt ei înșiși dacă nu batjocoresc, sfidează și maculează tot ce e curat și sfânt. Abuzatorii bunei-cuviințe și ai bunului-simț abuzează, desigur, inclusiv libertatea și dreptul inalienabil de a te face de râs”, a scris Vasile Bănescu, într-o postare pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu