Mii de oameni au protestat la Budapesta faţă de vizita preşedintelui rus Vladimir Putin, care va avea loc astăzi. La polul opus, autorităţile fac totul pentru ca vizita să decurgă perfect. Mai mult decât atât, în onoarea liderului de la Kremlin, un scuar din capitala Ungariei va primi numele de Piaţa Moscova.
Manifestanţii i-au cerut premierului Viktor Orban să se îndepărteze de Rusia şi să-şi respecte angajamentele faţă de Uniunea Europeană.
„Putin vine în Ungaria într-o atmosferă încălzită, dar având în vedere potenţialul de reacţie patetică al ungurilor, manifestaţiile sunt mai degrabă modeste, mediocre, dar asta nu înseamnă că opoziţia nu a început să aibă elemente noi. Orban lucrează la două capete încă din 2010, de când a fost reales. Are o dependenţă mai mare de energia rusă decât Germania, se îndreaptă spre sută la sută şi şi-a făcut din deschiderea din răsărit principalele ţinte. Securitatea ei depinde de NATO, prosperitatea ei de UE şi Rusia este un fel de supliment alimentar. Rusia livrează gaze şi petrol, vrea să construiască, să adauge la centrala atomică de la Paks nişte reactoare cu bani ruseşti, se apropie momentul când Rusia e gata să livreze Ungariei 13,60 miliarde de euro în vederea construirii pentru acest obiectiv. În 2016 se va întâmpla asta. Ungaria are jocul la două capete şi cu UE, dar mai ales prin Germania. Merkel a putut să se convingă că Orban vrea să apere, să respecte sancţiunile economice pentru că în UE şi în NATO orice ţară poate bloca sistemul comunitar consensual, care funcţionează prin voturile tuturor. O singură ţară opunându-se sancțiunilor economice, cum ar fi cazul Ungariei, ar bloca sancțiunile”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24, precizând că Orban vrea să păstreze sancțiunile, dar altfel.
„E una din ţările occidentale care a intrat într-un sistem al aşa-zisei livrări în revers, inversate de petrol către Ucraina. Şi Slovacia şi Ungaria, cu concursul UE primind petrol şi gaze de la ruşi, le relivrează Ucrainei. Spre deosebire de România, care stârneşte iritaţii în UE, Ungaria, cu problemele ei, , reuşeşte să se bucure de mai multă atenţie. Ungaria joacă un rol important pe radarul ruşilor şi pe cel al europenilor. UE şi NATO nu îşi vor putea permite două ţări în situaţia unei derive pro-ruse. Integritatea acţiunilor UE şi a NATO va putea fi pusă sub semnul întrebării, mai ales când e vorba de ruşi”, este părerea jurnalistului.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.