Funeralii de stat au fost organizate pentru fostul premier israelian Ariel Sharon. Ceremonia publică a avut loc la Parlamentul din Ierusalim, în prezenţa familiei, a numeroşi oficiali israelieni şi a unor demnitar străini, printre care vicepreşedintele american, Joe Biden, şi fostul premier britanic, Tony Blair. După slujba de la Ierusalim, cortegiul funerar a pornit spre ferma familiei Sharon din sudul ţării, unde a fost înmormântat controversatul personaj politic.
„A fost epilogul carierei unuia dintre cei mai importanți și influenți lideri ai Israelului. A început să lupte pentru țară în 1948, când Israelul a devenit independent, a fost militar în toate marile confruntări cu statele arabe, fiind unul dintre cei mai importanți generali și comandanți de front. A fost ministru al apărării, a avut toate posturile posibile și când nu mai avea destul loc pe epoleți a devenit politician, formând un nou partid și modificând viața politică”, a subliniat Emil Hurezeanu.
„Era tipul fermierului militar sionist. A fost un uliu, un om de o duritate extraordinară, o personalitate puternică, fără complexe. Mulți dintre adversarii lui l-au calificat drept om fără scrupule și criminal. Vocile venind din partea palestinienilor l-au numit astfel”, a subliniat el.
„Face parte dintre liderii cu personalitate puternică, cinici. Cu principii ferme, dure, care după atingerea țelului politic, ocuparea funcției, se transformau în oamenii care caută pacea, o impun, se înțeleg cu adversarii – este adevărat, în termenii impuși de ei”, a mai spus Emil Hurezeanu.
„A ajuns în situația să ofere pace palestinienilor, în 2005 intervine în mod hotărât, după ce a condus operațiunile de colonizare, el este cel care cere revenirea la un nucleu teritorial și oferirea de autonomie, treptat, până la posibilitatea formării unui stat palestinian independent. Mulți spuneau astăzi că, dacă Ariel Sharon ar fi trăit, probabil Israelul ar fi putut conduce procesul de pace”, a adăugat el.