Oficialii ruşi au avertizat producătorii de alimente să nu majoreze preţurile, dar la câteva zile de la impunerea embargoului preţul somonului a urcat cu 60%. Potrivit distribuitorilor, preţurile cărnii de vită şi ale brânzeturilor vor creşte cu cel puţin 30%, având în vedere că importurile asigurau 30-50% din consum.
Acţiunile producătorului de peşte Russkoe More au crescut cu 70% după anunţarea embargoului.
Miliardarul Ghenadi Timcenko, prieten cu preşedintele Vladimir Putin, a cumpărat o participaţie de 30% la Russkoe More în 2011, anticipând creşterea cererii pentru somon.
Russkoe More a fost anul trecut cel mai mare importator de somon din Rusia, cu o cotă de piaţă de 26%, peştele provenind din 18 ţări, inclusiv din Norvegia. Importurile de peşte din Norvegia au fost incluse de Rusia pe lista embargoului.
După ce SUA au impus primele sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia, Timcenko şi-a vândut participaţia ginerelui său Gleb Frank.
Producătorul de carne Ros Agro a înregistrat la rândul său o creştere puternică a cotaţiei acţiunilor, iar directorul general Maksim Basov a declarat că interzicerea importurilor este în avantajul companiei.
Ros Agro a fost fondată de omul de afaceri Vadim Moskovic, care şi-a transferat afacerile către familie, după ce a devenit senator în 2006, ca membru al partidului Rusia Unită a lui Putin.
Producătorul de carne de porc Miratorg, cel mai mare din Rusia, cu vânzări anuale de 1,5 miliarde de dolari, a beneficiat de împrumuturi mari din partea statului, fapt neobişnuit pentru o companie din industria agroalimentară. Miratorg este deţinută de oamenii de afaceri Viktor şi Alexander Linnik, care au o avere de 360 de milioane de dolari.
Oficialii ruşi susţin că embargoul impus va ajuta producătorii interni. Însă a fost instituit pentru un an timp în care e greu de ridicat şi consolidat industrii.
Intermediarul Belarus
Interdicţia a generat scumpiri în lanţ care au depăşit aşteptările moscovei. Din această cauză a ridicat embargoul în cazul unor produse. Europenii vor putea exporta în Rusia lapte fără lactoză, somoni şi păstrăvi, seminţe de cartofi, mazăre, porumb şi ceapă. Aceste alimente nu există în cantităţi suficient de mari, iar lipsa lor poate afecta sănătatea unor categorii întregi de populaţie.
Pentru altele se merge prin intermediari. Autoritatea sanitar veterinară din Belarus a anunţat din senin că virusul din cauza căruia a interzis importurile de carne din Uniunea Europeană în urmă cu doi ani nu mai reprezintă un pericol. Importurile vor putea fi reluate. Cu binecuvântarea Moscovei, Belarusul devine o cale ocolitoare pentru produsele europene carne pe care Rusia nu mai vrea să le cumpere direct din Uniunea Europeană. Kazahstanul, al treilea membru al Uniunii Eurasiatice, ar putea fi folosit de asemenea folosit ca o rampă pentru produsele occidentale supuse sancţiunilor ruseşti.
O recentă estimare ING arăta că Uniunea Europeană ar putea pierde 6,7 miliarde de euro şi 130.000 de locuri de muncă din cauza sancţiunilor ruseşti. Şi nici americanii nu sunt la adăpost, chiar dacă relaţiile lor comerciale cu Rusia sunt mult mai restrânse. Patru restaurante McDonlad's din centrul Moscovei, inclusiv primul deschis în Rusia în 1990, au fost închise temporar de autorităţile ruse pe motiv că nu respectă normele de igienă. Poate fi văzut ca un răspuns la decizia McDonald's de a închide restaurantele din Crimeea, imediat după ce peninsula de la Marea Neagră a fost anexată de Rusia. McDonald's are în Rusia o reţea de 300 de restaurante. Închiderea lor i-ar afecta mai puţin pe americani şi mai mult pe agricultorii ruşi care furnizează restaurantelor carne de vită şi cartofi.
Ruşii iubesc fructele şi legumele moldoveneşti. Însă nu şi pe cele europene care doar trec prin Republica Moldova în drumul lor spre piaţa rusă. Cam aşa a sunat declaraţia făcută de vicepremierul rus Dimitri Rogozin în vizita sa făcută la Tiraspol. Este fix inversul atititudinii pe care Moscova o are faţă de Belarus. Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană, aşa că nu va fi lăsată să fie intermediar pentru produsele europene.