Elvețienii au respins prin vot o propunere de a obliga autoritățile să facă mai mult pentru a proteja habitatele naturale față de poluarea și dezvoltarea economică a omului, arată rezultatele preliminare ale unui referendum, conform The Guardian.
Inițiativa privind biodiversitatea, pe care guvernul și parlamentul o respinseseră deja, prevedea modificarea legii pentru a rezerva mai multe terenuri conservării în afara zonelor care erau deja protejate.
Inițiativa a fost urmărită îndeaproape de activiștii pentru conservarea mediului din afara țării, în vreme ce preocupările legate de pierderea biodiversității la nivel mondial sunt în creștere. Propunerea urmărea, de asemenea, să sporească protecția ecosistemelor pe cale de dispariție într-o țară renumită pentru lacurile și munții ei acoperiți de zăpadă.
Într-unul dintre tradiționalele exemple de democrație participativă din Elveția, peste 60% dintre alegători au respins planul, potrivit unor estimări ale rezultatului, publicate de radiodifuzorul național SRF. În cursul după-amiezii, inițiativa fusese respinsă de prea multe cantoane pentru a putea fi adoptată, conform numărătorii oficiale.
Partidul Verzilor din Elveția și-a exprimat dezamăgirea față de rezultate și a declarat că trebuie făcute mai multe pentru a proteja mediul, avertizând că o treime din toate speciile și jumătate din toate habitatele din Elveția sunt amenințate.
„Această problemă va rămâne, indiferent de rezultatul votului”, a afirmat partidul într-un comunicat.
În opinia opozanților inițiativei, printre care se numără principalii lobby-işti ai agriculturii din țară, inițiativa era prea extremă și prezenta riscuri pentru dezvoltarea afacerilor. Legislația elvețiană ia deja în considerare nevoile de conservare, au afirmat aceștia.
În ultimele săptămâni, în sondajele de opinie, sprijinul inițial pentru proiectul privind biodiversitatea a înregistrat un mai mare scepticism, în timp ce adversarii au promovat mesaje împotriva acestuia.
Editor : A.C.