La sosirea în Elveţia, bagajele refugiaţilor vor fi controlate la sânge, iar fugarii vor fi obligaţi să predea toate obiectele ce valorează peste 1.000 de franci. Activiştii pentru drepturile omului spun că ideea statului este lipsită de demnitate, mai ales că traficanţii le-au luat mare parte din avere celor care vin din Orientul Mijlociu. Autorităţile din Berna sunt însă ferme: fugarii trebuie să suporte o parte din cheltuielile făcute cu întreţinerea lor.
Nici Germania şi Austria nu mai sunt la fel de îngăduitoare cu cei care caută o viaţă mai bună pe Bătrânul Continent. Au anunţat că vor întoarce de la graniţele lor pe toţi cei în tranzit spre nordul Europei, mai ales că mulţi germani şi austrieci trec de partea taberei anti-imigraţie.
Printre aceştia, un reprezentant al administraţiei locale din landul Bavaria care i-a trimis cancelarului Angela Merkel un autocar plin cu refugiaţi. 31 de sirieni care au obţinut dreptul la azil au ajuns la sediul cancelariei din Berlin.
„I-am spus cancelarului încă de acum trei luni că suntem depăşiţi de situaţie. Pur şi simplu nu putem să oferim condiţii umane de cazare în ritmul în care vin refugiaţii. De aceea trebuie să punem piciorul în prag”, a declarat Peter Dreier, politician din Bavaria.
Preşedintele Comisiei Europene spune că Germania este sufocată de refugiaţi şi pentru că există ţări care nu respectă angajamentele în privinţa repartizării fugarilor.
„Nu pot să accept că sunt unele state care spun că nu sunt dispuse să ia refugiaţi. Suntem cel mai bogat continent din lume. Şi acum părem a fi cea mai slabă şi mai săracă parte a lumii, iar acest lucru nu este pe măsura ambiţiilor europene”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.