Ei demonstrează împotriva decizaiei președintelui Mohammed Mursi de a-și acorda prerogative sporite. Decretul său spune, printre altele, că deciziile președintelui nu pot fi revocate de nicio altă autoritate, nici măcar de sistemul judiciar, relatează BBC.
Manifestații au avut loc în întregul Egipt vineri. În Suez, Port Said și Ismailia, opozanții președintelui islamist au incendiat birourile Fraților musulmani. Ciocniriri s-au înregistrat între protestatari și susținătorii președintelui în Alexandria.
Joi, Sameh Ashoyur, șeful Asociației avocaților, și opozanții Mohamed ElBaradei și Amr Moussa l-au acuzat pe președinte că monopolizează toate sectoarele guvernului și supervizează „executarea independenței sistemului judiciar”.
ElBaradei, laureat al Nobelului pentru pace, a scris pe Twitter că președintele nu se poate numi noul faraon al Egiptului și a spus că este vorba despre „o lovitură grea dată revoluției, ce ar putea avea consecințe dramatrice”.
Însă susținătorii lui Mursi spun că mișcarea va proteja revoluția egipteană. Mursi susține că decretul său urmărește curățarea instituțiilor statului și distrugerea infrastructurii vechiului regim.
Mursi l-a demis pe procurorul general și a ordonat rejudecarea persoanelor acuzate că au atacat protestatarii în cursul revoluției. Decizia ar putea duce la rejudecarea lui Hosni Mubarak, condamnat deja la închisoare pe viață.
Departamentul de Stat american a chemat la calm și încurajează toate părțile să colaboreze. De asemenea, notează că deciziile președintelui egiptean provoacă îngrijorare și în rândul comunității internaționale.