Actualizare 02.40. Potrivit agenţiei Reuters, fostul preşedinte Mohamed Morsi se află sub arest în apropierea palatului prezidenţial. Pe numele a 300 de lideri ai Frăţiei Musulmane au fost emise mandate de arestare, iar posturile de televiziune loiale islamiştilor au fost închise. Cel puţin 14 oameni şi-au pierdut viaţa în confruntări dintre susţinătorii islamiştilor şi opoziţie, pe tot cuprinsul ţării.
Actualizare 00.45. Postul de televiziune Al Jazeera a dat publicităţii un mesaj video al lui Mohamed Morsi, care se pare că a fost înregistrat imediat după anunţul făcut de armată cum că şeful statului a fost demis.
În acest mesaj, care durează 21 de minute, Morsi spune că este preşedintele ales şi le cere egipetenilor să apere legitimitatea alegerii sale.
Actualizare 22.52. Într-un mesaj pe rețelele de socializare, Morsi a denunțat o lovitură de stat militară și a cerut respectarea Constituției.
Actualizare 22.28. Focuri de armă intense se aud la o manifestație a Fraților Musulmani la Cairo.
Actualizare 22.12. Generalul Abdul Fattah al-Sisi, comandantul armatei, a declarat: „Armata vede cum oamenii îi cer susținerea, nu să preia puterea, ci să servească interesul public și să protejeze revoluția. Acesta este mesajul primit de armată din toate colțurile țării. Discursul de aseară al președintelui a fost împotriva aspirațiilor și cerințelor poporului. Asta a necesitat ca forțele militare să consulte unele figuri naționale - din politică, religie și tineret - și s-a decis redactarea unui program ce va construi o societate egipteană puternică și unită”.
Noul plan de acțiune include: suspendarea temporară a Constituției, șeful Curții Constituționale va conduce afacerile statului până la alegerea unui nou președinte, formarea unui guvern tehnocrat, Curtea Constituțională va demara pregătirile pentru noi alegeri prezidențiale.
Actualizare 22.01. Armata l-a informat în urmă cu câteva ore pe Mohamed Morsi că nu mai este președinte.
Actualizare 21.11. În curând va fi anunțat noul program politic, a informat agenția Mena. Potrivit presei, se va stabili o perioadă de interimat până la noi alegeri prezidențiale și parlamentare. Planul mai prevede anularea noii Constituții și dizolvarea Parlamentului.
Actualizare 19.44. Pentagonul a informat că secretarul apărării, Chuck Hagel, a discutat cu șeful armatei egiptene, generalul Abdel-Fattah el-Sisi.
Actualizare 19.06. Purtătorul de cuvânt al Fraților Musulmani, Gehad al-Haddad, a scris pe Twitter: „Are loc o lovitură militară. Tancurile au început să înainteze pe străzi”, potrivit BBC.
Se cere demisia din cauza deciziilor ce arată tendința de islamizare a țării, dar există și motive economice.
Purtătorul de cuvânt al președinției a dezmințit informația privitoare la arestul la domiciliu.
„Au fost câțiva pași pe care i-au luat Armata și forțele de securitate egiptene, au arestat o parte dintre gărzile de corp și brațele armate ale unora dintre liderii islamiști ai Egiptului. Nu e clar. Pe de altă parte, la fel ca și acum un an de zile, armata are instrumente, atât politice cât și de control la nivelul societății egiptene pentru a face ce își propune. Întreabarea este cum calibrează aceste măsuri care să ducă la rezultatul pe care liderii militari și-l doresc fără să creeze o fractură, o explozie”, a spus Andrei Țărnea, expert în relații internaționale, prin telefon la Digi24.
Dacă informația că președintele Egiptului a fost arestat se confirmă, Andrei Țărnea a spus:
„E o criză constituțională și politică în același timp. Armata egipteană nu a renunțat la putere în ultimele câteva decenii. E actorul real din spatele cortinei politice egiptene. Pe de altă parte, Morsi și partidul Fraților musulmani sunt aleși în alegeri libere și au câștigat aceste alegeri.”