Aproape 300 de oameni au murit în urma infectării cu virusul Ebola în Liberia. Alţi aproape 300 se zbat între viaţă şi moarte în spitale. Disperate, autorităţile le-au cerut să nu mai mergă la biserică sau la alte adunări publice de teamă că virusul va continua să se extindă. Apelul autorităţilor nu are însă ecou printre liberieni.
„Când vii la biserică, vii cu credinţă. Ştim că nu ar trebui să ne adunăm, dar este voinţa Domnului şi nu îi putem întoarce spatele”, spune un credincios.
Un posibil al doilea caz de european contaminat
În Nigeria, alt stat aflat sub spectrul virusului mortal, numărul cazurilor infectării cu Ebola a ajuns la zece.Alţi aproape 200 de oameni sunt ţinuţi sub observaţie în spitalele din întreaga ţară. Disperate, autorităţile nigeriene au făcut apel la voluntari să le ajute în izolarea focarelor de infecţie. În plus, încearcă să obţină din SUA serul experimental cu care sunt trataţi cei doi americani infectaţi cu virusul Ebola.
„Încercăm să convingem mai multe laboratoare şi autorităţi din mai multe state, printre care şi cele americane, pentru a vedea dacă aceste medicamente şi vaccinuri, care se pare că oferă o rază de speranţă, pot ajunge şi în Nigeria”, a anunțat Oneyebuchi Chukwu, ministrul nigerian al Sănătăţii.
Între-timp, virusul Ebola dă fiori şi rwandezilor. Un student german cu simptome de Ebola a fost plasat în izolare cu febră şi alte simptome specifice bolii. Dacă testele vor adeveri că este contaminat cu virusul mortal, ar fi primul caz din Rwanda şi al doilea european, după ce un misionar spaniol a fost depistat cu această boală şi transferat într-un spital din Madrid.
„Pacientul zero” în cazul epidemiei de Ebola, localizat în Guineea
După aproape o mie de morţi în toată Afirca de Vest a fost descoperit şi „pacientul zero” al epidemiei de Ebola. Este un băieţel în vârstă de doi ani dintr-un sat izolat din Guineea. El a murit pe 6 decembrie anul trecut, după ce patru zile s-a luptat cu o febră puternică. La scurt timp, au murit mama, sora şi mătuşa. Abia în martie, după ce zeci de oameni muriseră în opt comunităţi din Guineea şi existau cazuri suspecte în Liberia şi Sierra Leone, misterioasa boală a fost identificată ca fiind Ebola.
Autorităţile din statele africane lovite de Ebola sunt înspăimântate de viteza cu care se împrăştie virusul. Guineea a închis graniţele, iar Liberia le cere oamenilor să nu mai meargă la biserică sau la orice întâlnire publică.