Ebola a schimbat obiceiuri, a închis şcoli şi a anulat Crăciunul în zonele afectate

Data publicării:
ebola boala mediafax 1

 

MediafaxFoto

Cea mai simplă atingere umană - o strângere de mână sau o îmbrăţişare - a fost rapid descurajată în cele trei ţări afectate de epidemie. În plus, Liberia a renunţat la salutul său tradiţional care presupunea pocnirea reciprocă a degetelor.

În plus, s-au schimbat şi obiceiurile funerare. Ceremoniile tradiţionale de înhumare, precum spălarea trupului celui decedat, au fost interzise. În prezent, o familie se poate aştepta ca o echipă care se ocupă de epidemia de Ebola să apară în costume de protecţie pentru a lua cadavrele. La apogeul epidemiei, întreaga comunitate a fost în carantină. Pentru o parte din populaţia din Sierra Leone, Crăciunul a fost anulat.

Dar impactul pe termen lung al distrugerii tradiţiilor umane adânc înrădăcinate nu este cunoscut încă. Psihologii sunt îngrijoraţi că oamenii nu vor renunţa uşor la suspiciunile că alte persoane ar putea fi purtătoare ale virusului.

Pe măsură ce criza s-a adâncit, Sierra Leone, Liberia şi Guineea şi-au închis şcolile. O întreagă generaţie de copii a pierdut aproximativ şase luni de şcoală. Cercetătorii de la organizaţia Global Business Coalition for Education sugerează că până la cinci milioane de copii nu au putut urma cursurile. În cazul multora dintre ei, şansele de a se întoarce la şcoală sunt mici. Riscul ca aceşti copii să fie obligaţi să muncească este în creştere, de vreme ce familiile se bazează pe membrii rămaşi în viaţă pentru a procura hrană.

Mulţi cred că lumea a reacţionat prea târziu. OMS recunoaşte că a reacţionat cu întârziere şi că organizaţia trebuie să se schimbe.

Vaccinurile şi medicamentele au nevoie de peste un deceniu pentru a fi puse în circulaţie. Dar o decizie fără precedent a OMS, care a susţinut folosirea unor medicamente relativ netestate, urmată de o colaborare unică între oameni de ştiinţă, organizaţii de sănătate şi companii de medicamente, a condus la începerea unor teste în doar câteva luni. Imunizarea s-a făcut experimental în ţările cele mai afectate şi a fost prima dată când medicina experimentală a fost folosită la o asemenea scară.

Dar cei mai mulţi sunt de acord că nu medicamentele sau inovaţiile au redus numărul victimelor. Voluntarii locali au mers din casă în casă pentru a explica boala sau au îngropat cadavrele în cele mai sigure moduri cu putinţă, ceea ce a fost crucial pentru oprirea răspândirii virusului. Comunităţile au acceptat realitatea şi şi-au schimbat obiceiurile, iar familiile au fost de acord ca rudele lor să fie luate şi duse în centre izolate de tratament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...