„Există o realitate iraţională, care e obiectul unor spaime: noi nu-l cunoaştem pe Putin, dacă Hitler Gdansk e Putin Lugansk. Într-o zi o să atace ţările baltice, spunând că are militari asupriţi, poate Polonia, Moldova, România. Poate vrea să câştige un război. Trăim de câteva luni o poveste stranie. Nu ştii care sunt intenţiile unui lider al uneia din cele mai mari puteri ale lumii. Psihologic, Putin seamănă cu Hitler”, a spus E. Hurezeanu.
Jurnalistul a explicat că este posibil ca Putin să privească NATO deja ca pe un adversar, dacă în trecut avea obiecţii în privinţa expansiunii alianţei spre est şi că, la fel de posibil ar fi ca ruşii să lovească primii, pentru ca să fie loviţi.
„Până acum, ruşii considerau că expansiunea spre est a NATO este de nedorit, este posibil ca NATO să fie adversar chiar acum. E greu de crezut că un act fundamental NATO-Rusia să rămână ca până acum. E posibil ca ruşii să lovească primii, chiar din punct de vedere retoric, lovesc eu primulpentru ca lovitura ta să urmeze după a mea. Vreau să-ţi modific comportamentul înainte de a te întâlni pe tine. S-ar putea să fie strigătele cele mai puternice şi apoi să fie vocile cele mai normalizate. De fapt, planul în şapte puncte din avionul spre abator al lui Putin se retrage la o distanţă la care să nu se mai poate tragă cu mitralierele”, a adăugat Hurezeanu.
Ameninţarea nucleară revine în retorica Rusiei, a mai spus jurnalistul, precizând că se doreşte o redesenare a strategiei nucleare.
„Trebuie văzut cât se păstrează litera şi spiritul tratatului (NATO cu Rusia -n.r.), mai ales că Rusia vrea o redesenare a strategiei nucleare. Sunt două mari noutăţi ale strategiei militare care, ultima dată, a fost schimbată în 2010. Se aruncă un buzdugan puternic, pentru ca atunci când se foloseşte adevărata armă, atacatorul să pară timid. Rasmussen a spus că vom folosi prima arma nucleară din start”, a precizat Hurezeanu.