Obiceiul lui Adam Hergenreder de a folosi o țigară electronică aproape l-a ucis, informează CNN.
În urmă cu o lună, studentul de 18 ani din Gurnee, Illinois, a fost spitalizat după ce a folosit o țigară electronică vreme de un an și jumătate. Acum, plămânii lui arată ca cei ai unui bătrân de 70 de ani, potrivit doctorilor.
"E înfricoșător să mă gândesc la asta - ce a făcut acel mic dispozitiv plămânilor mei", a spus Adam Hergenreder, amintindu-și ce i-au spus doctorii despre plămânii săi.
Adam este printre sutele de utilizatori de țigări electronice din SUA care s-au îmbolnăvit de o afecțiune misterioasă a plămânilor cauzată de vaping, mulți dintre bolnavi fiind oameni tineri.
Medicii nu au reșit să identifice încă cauzele acestei boli.
Administrația Trump plănuiește să interzică substanțele cu arome țigările electronice, exceptând aroma de tutun.
"De ce este importantă această decizie? Observăm o creștere majoră în școli și licee, în rândul elevilor care folosesc aceste substanțe aromate", a spus un oficial american.
Peste 450 de oameni de oameni au fost spitalizați cu misterioasa boală legată de țigările electronice în SUA, iar șase persoane au murit.
De ce nu au fost cazuri raportate în Europa
În Europa nu există cazuri raportate, iar experții citează regulamentele mai stricte legate de fumat aflate în vigoare pe continentul european, informează Politico.
"Nu am observat recent în Europa cazuri asemănătoare cu cele din SUA", a declarat Constantine Vardavas, omul de legătură al Societății europene de probleme respiratorii cu UE.
Însă deși agențiile europene și cele naționale din statele membre monitorizează situația din SUA, nu se știe sigur cine monitorizează situația locală. Sistemul de raportare la nivelul UE este încă în lucru, iar un raport cuprinzător referitor la țigările electronice are ca termen toamna anului 2020.
Experții europeni spun că nu există motive pentru care Europa să fie ocolită de problema din SUA.
Cu toate acesta, regulile privind produsele din tutun sunt mult mai stricte în Europa decât în SUA, iar majoritatea cazurilor apărute peste ocean par să aibă legătură cu substanța THC prezentă în lichidul țigărilor electronice. Această substanță este interzisă în statele UE și în majoritatea statelor americane.
Autoritățile americane au inspectat câteva fabrici unde se produce lichid pentru țigări electronice și au interzis anumite ingrediente, însă legislația americană este în continuare mai permisivă decât cea europeană.
Direcția UE privind produsele din tutun restricționează anumite ingrediente și limitează cantitatea de tutun folosită în produse. Totodată, legislația UE pune pe seama producătorilor și importatorilor sarcina de a observa și a se adresa problemelor cauzate de produsele lor.
Editor web: Vlad Mironescu