Dumitru Chican, fost ambasador al Românei în Emiratele Arabe Unite, invitatul lui Balazs Barabas la „Jurnalul extern” de la Digi24, a comentat un eveniment istoric care a avut loc în această săptămână: vizita istorică pe care președintele Statelor Unite ale Americii a făcut-o în această săptămână în Israel și teritoriile palestiniene.
„Cred că șeful administrației americane a venit mai mult pentru caracterul istoric al vizitei decât pentru implementarea sau formularea unor inițiative noi sau unor măsuri concrete de dinamizare a procesului de pace în Orientul Mijlociu în general și cu precădere a conflictului palestiniano-israelian”, a comentat Dumitru Chican.
Barack Obama a ajuns miercuri în Israel pentru prima sa vizită în calitate de preşedinte al SUA. Liderul de la Casa Albă a ajuns în Israel, după care a trecut baricada, pentru o vizită în teritoriile palestiniene.
„Cred că Barack Obama a făcut mai degrabă nu o vizită în Orientul Mijlociu, ci o vizită de relații bilaterale, Israel, Autoritatea Națională și Iordania, în care să corecteze oarece pete cenușii din propria imagine, să corecteze, de asemenea, niște asperități care au existat în relațiile cu Israelul și să revigoreze speranța. În rest, practic, și mass media, cel puțin din lumea arabă, a remarcat, Barack Obama nu a făcut decât să repete niște promisiuni, niște slogane care au devenit prototip, pe care toată lumea le cunoaște, dar care, din păcate, nu mai au credibilitate”, a comentat Dumitru Chican.
Diplomatul de carieră a comentat situația din Orientul Mijlociu, pe lângă evenimentul vizitei președintelui american, și marcarea a zece ani de la invazia Irakului de către SUA. Acum zece ani, în noaptea de 20 martie 2003, Statele Unite şi aliaţii lor au declanşat operaţiunea Iraqi Freedom.
Dumitru Chican a comentat și faptul că opoziția siriană şi-a ales în această săptămână primul guvern în exil. Șeful cabinetului, cu sediul la Istanbul, este Ghassan Hitto, un sirian cu cetăţenie americană.
Cine este Dumitru Chican
Dumitru Chican a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Arabă a Universităţii Bucureşti, în 1971, specializându-se ulterior pe limba şi civilizaţia arabă şi islamică la Universitatea din Cairo, Egipt. Din 1973 a activat în Ministerul Afacerilor Externe cu misiuni diplomatice la Damasc, Beirut, Tripoli, Abu Dhabbi si Sanna.
A fost interpret de Limba arabă şi emisar prezidenţial, între 1974 şi 1994, pe lângă mai mulţi şefi de state arabe, printre aceştia numărându-se Hosni Mubarak, Saddam Hussein, Hafez Al-Assad, Yasser Arafat, Muammar al-Gaddafi, regele Hussein Bin Talal, regele Fahd al Arabiei Saudite şi Ali Abdullah Saleh, dinYemen.
Între 1994 şi 1999 a fost ambasador al Românei în Emiratele Arabe Unite şi coordonator al corpului diplomatic al ambasadorilor ţărilor europene asociate sau candidate la integrarea în Uniunea Europeana acreditaţi la Abu Dhabbi. A tradus numeroase lucrări din arabă şi a publicat mai multe cărţi pe teme de politică, geostrategie sau dicționare româno-arabe.
Urmăriți dezbaterea integrală de la „Jurnalul extern”în matrialul video atașat.