Dosar internațional | Comandanții armatelor morții

Data publicării:
teroristi

Complicat este că acest război nu e unul tradițional: cu armate, linie a frontului şi tabere care să poată fi puse pe hartă. Sunt multe situații în care soldații occidentali nici măcar nu știu împotriva cui să îndrepte arma. Și-atunci, toată lumea caută căpeteniile. Şi speră să nu rateze ţinta!

Primul nume de pe o asemenea listă este al lui Ayman al-Zawahiri, liderul al-Qaida, organizaţie care activează în Irak, Afganistan şi Pakistan, dar care acţionează şi în părţi mari din Africa.

Abu-Bakr al-Baghdadi este aşa-numitul „şeic invizibil” al Statului Islamic şi controlează teritorii uriaşe din Irak şi Siria.

În fine, vorbim despre Boko Haram, cu al său calif nigerian, Abubakar Shekau.

Trei oameni pe care lumea occidentală, lumea noastră, îi caută şi pe care nimeni nu îi găseşte.

Ayman al-Zawahiri, liderul al-Qaida: „Ne reafirmăm angajamentul de a impune legea Sharia până va ajunge să guverneze toate ţările musulmane. Până ce va conduce, şi nu va fi condusă; până ce va domina, şi nu va fi dominată; până ce nimic nu va fi mai presus de ea şi nimic nu îi va mai contesta ideologia"

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS: „Allah ne-a binecuvântat şi ne-a creat pentru a-l impune pe el, în monoteism, şi pentru a-i afirma religia. Allah ne-a ordonat să ne luptăm cu duşmanii lui şi să purtăm un jihad în numele lui, pentru a-i impune religia".

Abubakar Shekau, liderul Boko Haram: „Suntem Boko Haram. Există un plan, vechi de secole, pentru a distruge islamul. Există multe programe al căror scop este să îi ţine pe musulmani ocupaţi, astfel încât să nu mai aibă timp de Coran. Educaţie occidentală, sport şi muzică. Educaţie occidentală, sport şi muzică. Din acest motiv, mulţi tineri din ziua de azi s-au abătut de la islam”.

MOLLAHUL OMAR

Între timp, talibanii au un nou lider: Akhtar Mohammad Mansour. Anunţul a fost făcut după ce s-a aflat că fostul lider, mollahul Omar, este mort de mai bine de doi ani! Povestea acestuia din urmă e fascinantă. El este omul care, refuzând să îl predea pe Osama bin Laden, a contribuit la declanşarea războiului din Afganistan. Cel puţin, aşa văd lucrurile unii comentatori.

Ce rămâne în urma mollahului Omar, aşa-numitul „şeic cu un singur ochi”, dincolo de legende şi propagandă?

Şi-a făcut o singură fotografie. Se întâmpla în 1993, când era un simplu luptător împotriva ocupaţiei sovietice din Afganistan. A avut nevoie de această fotografie, pentru a demonstra că şi-a pierdut un ochi în luptă, explică The Economist. Iar aceasta este singura poză reală cu Mollahul Omar. A fost liderul talibanilor, iar moartea lui a fost anunţată recent de talibani, la mai bine de doi ani după ce a avut loc. Este omul care a contribuit la declanşarea războiului din Afganistan şi la ceea ce este astăzi Statul Islamic. Pe capul lui, americanii au pus o recompensă de 10 milioane de dolari.

Mollahul Omar a fondat gruparea talibană în 1994, o mişcare politică bazată pe un fundamentalism islamic. În Afganistanul talibanilor, bărbaţilor li se cerea să se lupte cu necredincioşii, femeile au fost izolate şi pedepsite dur pentru orice abatere de la legea islamică, iar mâinile hoţilor, amputate.

Viaţa pe care le-a impus-o afganilor a fost cea pe care o trăia el: o viaţă ascetică, în care sărăcia cruntă era o podoabă de purtat în faţa lui Allah. Fără libertate de mişcare, fără muzică, pentru că duc la păcat. Şi fără altă educaţie decât cea islamică. De altfel, se spune despre mollahul Omar că era semianalfabet.

În 1996, a devenit emirul Afganistanului. Îşi părăsea atât de rar casa din Kandahar, că nimeni nu ştia cum arată. Devenise un om invizibil.

Tot în 1996, l-a adăpostit pe Osama bin Laden în ţara sa şi a refuzat să îl predea americanilor, în momentul invaziei din 2001. În schimbul acestui refugiu, bin Laden l-a tratat pe mollahul Omar cu respectul meritat de un emir. La pachet cu acest respect, au venit bani şi maşini de teren.

În locul mollahului Omar, la conducerea talibanilor a venit acum Akhtar Mohammad Mansour, cel care i-ar fi condus de fapt pe talibani în ultimii ani. Mansour a fost ministru al aviaţiei în guvernul taliban de până la invazia americană din 2001. Într-un mesaj audio difuzat după anunţarea morţii lui Omar, Mansour a făcut apel la unitate.

Vom încerca să călcăm pe urmele mollahului Omar. Activitatea şi îndrumarea lui au venit de la Allah şi au urmat instrucţiunile mesagerului lui. Va fi suficient dacă noi vom încerca să mergem pe acelaşi drum, cu aceeaşi hotărâre şi cu aceeaşi conduită”, a afirmat noul lider.

Alianţa talibanilor cu al-Qaida va continua şi în era post-Omar. Liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a transmis şi el un mesaj audio în care anunţa că gruparea teroristă îl susţine pe deplin pe Akhtar Mansour.

În calitate de lider al organizaţiei al-Qaida pentru jihad, reafirm sprijinul nostru, reînnoind legământul şeicului Osama şi al martirilor faţă de războinicul credincioşilor, sfântul luptător Mollah Mohamed Omar Mujahid, ocrotite fie sufletele lor”, a spus Zawahiri.

AYMAN AL-ZAWAHIRI şi ABU BAKR AL-BAGHDADI

Sunt cei mai vânaţi terorişti din lume. Unul conduce al-Qaida, altul, Statul Islamic. Deloc surprinzător, cele două grupări teroriste erau aliate până ce ISIS a decis să se rupă de al-Qaida şi să îşi proclame un califat în Siria şi Irak. Ayman al-Zawahiri și Abu Bakr al-Baghdadi sunt doi oameni educaţi care se fac vinovaţi de nişte atrocităţi de neimaginat.

Conduc cele mai temute organizaţii teroriste din lume: Ayman al-Zawahiri, liderul al-Qaida, şi Abu Bakr al-Baghdadi, conducătorul Statului Islamic. Numele lor au devenit sinonime cu moartea, cu radicalismul, cu opresiunea fără limite. Cine sunt, însă, aceşti comandanţi ai armatelor morţii?

Ayman al-Zawahiri s-a născut în 1951, în Cairo, într-o familie înstărită de medici şi academicieni egipteni. El însuşi a devenit medic mai târziu şi s-a specializat în chirurgie oftalmologică. A fost atras de fundamentalismul islamic încă din adolescenţă. La 15 ani, era arestat pentru prima dată.

După ce şi-a terminat studiile, şi-a deschis o clinică în Cairo. A fost arestat din nou în 1981, în urma asasinatului preşedintelui egiptean, Anwar Sadat. După eliberare, a devenit tot mai activ în organizaţii teroriste şi a călătorit în toată lumea, căutând aliaţi şi sponsori. După retragerea ruşilor din Afganistan, se crede că a trăit şi în Bulgaria.

Relaţia lui cu Osama Bin Laden a început pe la mijlocul anilor '90. Mai întâi, a fost medicul lui personal. Pe urmă, a devenit mâna dreaptă a liderului al-Qaida şi se crede că el a fost creierul din spatele atentatelor din 11 septembrie 2001. Al-Zawahiri a fost atât de important în al-Qaida, încât apărea în mult mai multe mesaje de propagandă decât bin Laden.

După uciderea lui bin Laden, Ayman al-Zawahiri a devenit cel mai vânat terorist al ultimelor decenii. Pe capul lui, americanii au pus o recompensă de 25 de milioane de dolari.

El are însă un rival la acest titlu simbolic de lider absolut al teroriştilor. Cine este adversarul? Tocmai capul unei organizaţii care s-a desprins din al-Qaida. Este vorba despre Abu Bakr al-Baghdadi sau Abu Du'a, liderul Statului Islamic. Povestea lui este greu de spus, pentru că mai toate informaţiile despre el provin din surse jihadiste.

Există doar două fotografii cu al-Baghdadi şi o singură înregistrare video. Nu se ştie în ce ţară se află, a fost dat mort sau arestat de mai multe ori. I se spune „şeicul invizibil”.

Se crede că are 44 de ani şi că s-a născut în Samara, în nordul Irakului. Are un doctorat în educaţie, obţinut la Universitatea Islamică din Bagdad, la sfârşitul anilor '90. În 2003, în timpul invaziei americane în Irak, era cleric într-o moschee din Bagdad. În prima fază a invaziei, a început să conducă diverse grupări rebele.

A fost capturat în 2005 şi ţinut la Camp Bucca, într-o închisoare americană. Pentru că nu se ştia mare lucru despre el, a fost considerat un prizonier minor, aşa că, în 2009, a fost eliberat. La ieşire, i-a zis paznicului: „Ne vedem în New York”.

După această greşeală uriaşă, americanii au pus pe capul lui o recompensă de 10 milioane de dolari.

În anul de după eliberarea lui, a devenit liderul ISIS, care, pe atunci, era ramura al-Qaida din Irak.

Scopul lui al-Baghdadi este să stabilească un califat care să cuprindă o mare parte din Irak şi din Siria - două bucăţi mari de pământ locuite de 10 milioane de oameni, cărora nu le-a lăsat nicio opţiune: ori se supun califului, ori vor fi ucişi.

De la moartea lui Osama Bin Laden, niciun alt lider terorist nu a avut statutul lui al-Baghdadi în rândul luptătorilor sunniţi şi nici atât de multe victorii care să dea un nou sens cuvântului „teroare”.

BOKO HARAM

Un efect pervers al globalizării şi al uşurinţei cu care comunicăm în epoca internetului este că minţi bolnave precum cele ale liderilor terorişti ajung să se inspire din alte organizaţii. Iar bulgărele terorii se rostogoleşte şi striveşte tot ce îi iese în cale. Vorbim acum despre Boko Haram, organizaţia care a autoproclamat un califat în nord-estul Nigeriei şi care, după ce s-a inspirat din al-Qaida, a ajuns afiliată Statului Islamic.

Săptămâna trecută, preşedintele Ciadului anunţa că e mort şi că are deja un înlocuitor. Luni, Abubakar Shekau a publicat pe Internet un mesaj audio în care anunţa că e în viaţă şi, mai mult, că se află în continuare la conducerea organizaţiei teroriste Boko Haram.

În traducere aproximativă, Boko Haram înseamnă „educaţia occidentală este interzisă”. De fapt, liderul organizaţiei spune răspicat: e interzis orice alt tip de educaţie în afara celei religioase.

Suntem Boko Haram. Există un plan, vechi de secole, pentru a distruge islamul. Există multe programe al căror scop este să îi ţine pe musulmani ocupaţi, astfel încât să nu mai aibă timp de Coran. Educaţie occidentală, sport şi muzică. Educaţie occidentală, sport şi muzică. Din acest motiv, mulţi tineri din ziua de azi s-au abătut de la islam, în timp ce alţii susţin că sunt musulmani, dar şi-au pierdut credinţa în islam. Totul, în numele educaţiei", spunea Abubakar Shekau, liderul Boko Haram

Acesta fiind crezul liderului, nu este de mirare că Boko Haram a răpit sute de fete pentru simplul motiv că mergeau la şcoală. Şi dacă răpirile din Chibok, Nigeria, au provocat o campanie mondială de solidarizare cu victimele, alta a fost ştirea care a arătat de ce este cu adevărat în stare această organizaţie teroristă afiliată Statului Islamic. În ianuarie, Boko Haram a ucis 2.000 de oameni într-o singură operaţiune teroristă.

Responsabil de aceste atrocităţi este Abubakar Shekau, descris de cei care l-au cunoscut drept un amestec de gangster şi teolog. S-a născut într-un sat din nord-estul Nigeriei, dar vârsta îi este necunoscută: se estimează că are între 35 şi 45 de ani. A preluat conducerea Boko Haram în urmă cu şase ani.

În acest timp, organizaţia, care a avut iniţial legături cu al-Qaida, a devenit mult mai violentă şi s-a întins din Nigeria şi Niger, Camerun şi Ciad. Acum, controlează o bucată mare din nord-estul Nigeriei, autoproclamată califat, sub numele de Provincia Vest-Africană.

De mai bine de doi ani, pe capul lui Abubakar Shekau americanii au pus, fără folos, o recompensă de 7 milioane de dolari. La fel ca idolul său, liderul Statului islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, Shekau încearcă să devină şi el un şeic invizibil al Africii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...