Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „De aici, din Atena, vreau să fac un apel către toţi cei care ar vrea să vină din motive economice: de oriunde aţi fi, nu veniţi în Europa!”
Aşa arată, văzut de sus, graniţa Greciei cu Macedonia. 3.000 de oameni trăiesc într-un oraş de corturi instalate pe câmp, iar alţi 7.000 se află în două centre de primire a căror capacitate a fost depăşită de mult.
Babar Baloch, purtător de cuvânt UNHCR: „Situaţia este disperată şi gravă, au nevoie de ajutor şi de sprijin. Pentru asta, UE trebuie să se adune. UE trebuie să se trezească şi să vadă că aici e pe cale să se producă o tragedie umanitară.”
Această femeie, însărcinată în luna a noua, se află la Idomeni de şase zile. Împarte un cort cu alţi şase membri ai familiei.
Mohammed Ghareeb, reprezentant Medici fără frontiere: „Plouă, e frig şi chiar bolile banale sunt greu de tratat într-o situaţie atât de dificilă.”
Între timp, la Calais, autorităţile franceze au continuat pentru a treia zi la rând demolarea taberei improvizate botezată Jungla. Opt imigranţi iranieni au recurs la o formă extremă de protest: şi-au cusut gurile. Alţii explică de ce nu vor să se mute în tabăra ridicată de autorităţile franceze.
„Vreau să rămân aici pentru că îmi place libertatea. Tabăra lor e ca o închisoare. Intri, vor să-ţi ia amprentele. Ieşi, vor să-ţi ia amprentele. La închisoare e mai bine.”
Dar, demolând tabăra, autorităţile franceze nu fac decât să mute problema în altă parte.
Anna Holligan, corespondent BBC: „Aceasta este o altă tabără de imigranţi, la Dunkerque. Se află la jumătate de oră cu maşina de Junglă. Aici vin mulţi dintre imigranţii ale căror adăposturi au fost demolate.”
Organizaţia Medici fara frontiere construieşte în apropiere barăci din lemn, ca să le asigure imigranţilor condiţii de locuit mai bune.