Doi activiști de mediu au încercat să îşi lipească mâinile de tabloul „Ţipătul”, al lui Edvard Munch, la Oslo

Data publicării:
profimedia-0736744475
A police car stands outside the National Museum in Oslo, Norway, on November 11, 2022, after activists tried to glue themselves to the frame of Edvard Munch's iconic painting "The Scream". The activists aimed to protest against Norway's oil industry by glueing themselves to the artwork, but guards intervened and the painting was not damaged, police said.,Image: 736744475, License: Rights-managed, Restrictions: Norway OUT, Model Release: no

Doi activiști de mediu au iscat un scandal uriaș la un muzeu din Oslo, vineri, după ce au încercat să își lipească mâinile cu o substanță adezivă de tabloul „Țipătul”, o capodoperă emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch. Gestul era menit să denunțe simbolic practicile industriei petroliere din Norvegia, conform polițiștilor norvegieni.

Paznicii Muzeului Naţional din Oslo au intervenit, iar tabloul, protejat printr-un geam, nu a fost avariat, a anunţat poliţia din capitala Norvegiei, pe Twitter.

„Eu ţip când oamenii mor!”, a strigat una dintre cele două persoane arestate în timpul acestei acţiuni de protest, potrivit presei norvegiene. „Eu ţip când politicienii ignoră ştiinţa”, a adăugat celălalt protestatar.

Incidentul, care s-a produs în jurul orei 10:30 GMT, este cel mai recent dintr-o serie lungă de acţiuni întreprinse de activiştii pentru climă în mai multe muzee mari din lumea întreagă, cu scopul de a denunţa faptul că criza climatică cu care se confruntă planeta nu primește atenția meritată.

„Ne aflăm la Muzeul Naţional după un apel al paznicilor. Ei au reţinut trei persoane, din care două au încercat să se lipească de tablou. Nu au reuşit, dar există urme de substanţă adezivă pe geam. Nu a fost semnalată nicio distrugere la nivelul tabloului”, a precizat poliţia din Oslo.

O organizaţie denumită „Stop Exploatării Petroliere” a revendicat acest protest, potrivit revistei culturale norvegiene Tidens And. Reprezentanții organizației spun că acţiunea a avut scopul de „a-i trezi pe oameni din apatia lor pentru a ajunge la dezbaterea pe care noi vrem să o purtăm”.

Ministra norvegiană a culturii, Anette Trettebergstuen, a spus că acţiunea de vineri este „inacceptabilă”.

Norvegia este de departe primul producător de petrol din Europa Occidentală şi se confruntă cu critici tot mai mari legate de exploatările sale petroliere.

Realizată în 1893, capodopera pictorului Edvard Munch a devenit un simbol al angoasei existenţiale. Pictura prezintă o siluetă cu trăsături umane, ţinându-şi capul între mâini şi exprimându-şi oroarea, pe fundalul unui cer portocaliu.

Aproape 100 de mari muzee ale lumii au dat publicităţii o declaraţie comună, joi, în care au spus că activiştii pentru climă care vizează prin protestele lor opere de artă „subestimează grav” pagubele pe care pot să le provoace.

În ultimele săptămâni, militanţi ecologişti şi-au lipit mâinile cu substanţe adezive de o pictură a lui Goya expusă la Madrid şi de celebra serigrafie „Campbell's Soup” a americanului Andy Warhol expusă în Australia, au aruncat cu supă de roşii, la Londra, spre „Floarea soarelui” lui Van Gogh şi au întins piure de cartofi peste o capodoperă a lui Claude Monet, expusă în oraşul german Potsdam.

Protestul din Oslo a avut loc într-o perioadă în care are loc, în Egipt, Conferinţa anuală a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, COP27.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri