Ruperea digului bazinului de decantare de 4 kilometri a provocat deversarea a 10 miliarde de litri de apă și a 4,5 milioane de metri cubi de nisip încărcat cu metale grele. Au fost contaminate mai multe lacuri, râuri și izvoare din provincia Columbia Britanică.
„Este un dezastru. Sincer, vor exista costuri însemnate în perioada următoare”, spune Eernie Crey, specialist la Consiliul Piscicol din zonă.
O analiză a apei din mai multe lacuri a arătat că în apă se află mai multe substanțe periculoase, în concentrații mari, precum seleniu, mercur, cadmiu sau carbon organic. Oamenilor li s-a cerut să nu consume, să nu înoate şi să nu utilizeze apa din lacurile afectate de deversarea toxică.
Grupul Imperial Metals, care exploatează mina de cupru şi aur, a informat că nu cunoaşte momentan „cauza ruperii digului”.
Un fost angajat al minei îi contrazice şi spune că a atras atenţia şefilor asupra pericolului ruperii digului, dar aceştia nu au luat nicio măsură.
„M-a luptat cu conducerea minei Polley timp de doi ani. Le-am spus să aducă roci pentru a consolida digul. Nu m-au ascultat”, spune Gerald Mc Burney, fost angajat al minei Polley.
„Au deversat de cinci ori mai multă apă, iar acel dig nu era proiectat să facă faţă unei cantităţi aşa de mari de apă”, adaugă el.
Pe lângă oameni, au de suferit şi peştii. Localnicii şi ecologiştii se tem acum că această poluare va afecta şi migraţia somonilor care se întorc în fiecare în lacurile din zonă pentru a-şi depune icrele. În plus, pescuitul în zona afectată de deversarea toxică a fost interzis.
Autorităţile spun că deocamdată este prea devreme pentru a măsura amploarea catastrofei, dar metalele grele se vor regăsi în lanţurile vegetale şi animale mulţi ani, iar prezenţa cadmiului sau mercurului va fi detectabilă „în următoarele decenii”.