4 milioane de oameni sunt acum ameninţaţi de foamete şi epidemii provocate de cadavrele intrate în putrefacţie care umplu străzile şi ruinele caselor. Autorităţile filipineze au mobilizat armata pentru a-i ajuta pe sinistraţi, iar ajutoare de urgenţă au început să fie trimise din toată lumea.
Între timp, taifunul a scăzut în intensitate, dar forţa lui a fost resimţită şi în China şi Vietnam.
Centrul arhipelagului filipinez arată precum plajele indoneziene, în urma tsunami-ului devastator din 2004.
Taifunul Haiyan, considerat cea mai puternică furtună din istoria Filipinelor a distrus zeci de mii de clădiri, cele mai multe drumuri din regiunea Leyte au devenit impracticabile, iar de apă curentă şi energie electrică nici nu se poate vorbi. Încă şocaţi, localnicii bântuie ca nişte fantome printre ruine.
Tacloban este cel mai afectat oraş. De fapt, nici nu mai este un oraş, ci un câmp de ruine, cât vezi cu ochii. Disperaţi, oamenii au trecut la acte de vandalism şi au golit magaziile cu provizii.
Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Noua Zeelandă şi Japonia s-au mobilizat la rândul lor şi au trimis în Arhipelag ajutoare de urgenţă.
După ce a răvăşit centrul Arhipelagului Filipinez, taifunul a lovit Provincia Hainan, din sudul Chinei, unde a adus ploi torenţiale şi vânt puternic. Vijelia a scăzut între timp în intensitate, dar forţa ei s-a făcut totuşi resimţită în nord-estul Vietnamului, unde a provocat pene de curent, a smuls acoperişurile caselor şi a scos copaci din rădăcină.