Putin a vrut să lucreze în KGB încă de la 16 ani (FOTO www.deluxebattery.com)
Vladimir Putin deţine centura neagră la judo, de la 18 ani. Tânărul Putin a început să practice sambo, (n.r. apărare fără arme, în rusă) o formă de arte marţiale, la vârsta de 14 ani. La scurt timp s-a alăturat unui club unde se preda şi se practica judo, unde l-a cunoscut pe Anatoli Rakhlin, antrenorul şi mentorul său, care avea să-i fie aproape toată viaţa.
Putin a obţinut centura neagră la judo la vârsta de 18 ani şi a ajuns Maestru al Sportului în ambele discipline. A fost campion regional atât la sambo, cât şi la judo şi, în prezent, deţine centura neagră 6 dan la karate kyokushin şi la judo, scrie Mediafax.
A învăţat la un liceu prestigios, Şcoala 281, care accepta numai elevi cu note aproape de perfecţiune. Instituţia era singura din Rusia care punea accent pe chimie, materia care îl interesa pe Putin. Totuşi, s-a reorientat curând spre arte liberale şi biologie.
Putin a lucrat la postul de radio al liceului, unde punea muzică de la The Beatles şi alte trupe rock occidentale. Deşi mergea la petreceri, ar fi fost mai matur decât alţii de vârsta sa, potrivit unor colegi ai acestuia citaţi într-un articol în The New York Times. Era fascinat de cărţile şi filmele cu spioni. Putin citeşte cu plăcere clasicii ruşi, în special Tolstoi, Cehov şi Gogol. Apreciază, în schimb, şi romanele şi filmele despre spionaj. Pelicula sa preferată rămâne "Shchit i mech" (n.r.Sabie şi scut), o ecranizare a romanului cu acelaşi nume, cu Vladimir Basov şi Stanislav Lyubshin în rolurile principale. Putin era un fan al personajului Max Otto von Stirlitz, erou principal al romanelor lui Iulian Semionov şi al ecranizărilor ulterioare.
Voia să lucreze în KGB încă de la 16 ani. În 1968, la 16 ani, tânărul Putin s-a prezentat la sediul KGB-ului din Leningrad/Sankt Petersburg, cu dorinţa de a se înrola. A fost refuzat, pentru că serviciul nu accepta voluntari şi nu angaja decât persoane cu studii superioare sau care şi-au satisfăcut stagiul militar. La sugestia ofiţerului cu care a discutat, Vladimir Putin a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Leningrad, după absolvire înrolându-se în KGB. A fost iniţial repartizat la departamentul Contraspionaj şi informaţii interne, după care a fost mutat la Contrainformaţii externe, fiind detaşat la Dresda, în Germania de Est. Putin s-a retras din activitate în 1991, cu gradul de locotenent-colonel, după aproape 17 ani petrecuţi în KGB.
Campionul Universităţii din Leningrad la judo în 1974, Putin a absolvit facultatea de drept în '75. Potrivit The New York Times, Putin a absolvit cu onoruri, dar un articol din publicaţia Newsweek îl citează pe coordonatorul tezei acestuia, Valeriu Musin, potrivit căruia studentul Putin ar fi primit "note bune, dar nu grozave", deşi era un student "meticulos". Acelaşi articol al revistei americane mai informează că istoricul notelor sale a fost scos din arhivele universităţii. Mai târziu, Putin a primit şi o diplomă de doctorat în economie.
Într-un articol din 2014 pentru publicaţia electronică The Jewish Daily Forward, fosta profesoară de limba germană a preşedintelui rus povesteşte cum era Vladimir Putin la sfârşitul anilor '60: "tăcut, studios, în mod evident deştept şi inteligent, dar nu gălăgios sau remarcabil în vreun fel". Adolescentul Putin sărea peste făcutul temelor pentru antrenamentul de judo, îşi aminteşte Mina Iudiţkaia, în vârstă de 93 de ani, deşi ştia că îi plăcea ora ei, pentru că l-a prins odată scriind propoziţii în limba germană în caietul de chimie. "Era ca toţi ceilalţi. Era serios. Nu obişnuia să piardă timpul cu prostii. Făcea ce îi spuneam. Era foarte tăcut şi gândea foarte mult. Făcea totul bine".