Astăzi, preşedintele grec va cere Opoziţiei să formeze un nou guvern, după ce Alexis Tspiras şi-a dat aseară demisia din funcţia de premier. Analiştii spun însă că un executiv de dreapta are şanse mici să treacă de votul Parlamentului, aşa că vor urma cel mai probabil alegeri anticipate.
Alexis Tsipras şi-a înaintat demisia la scurtă vreme după ce a reuşit să asigure cel de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru ţara sa. Dar succesul a venit cu preţul unei rebeliuni în cadrul propriului său partid, Syriza, ce a lăsat guvernul elen la mila partidelor de Opoziţie. Acum, Alexis Tsipras ar vrea alegeri anticipate luna viitoare, potrivit unor surse de la Atena.
“Vreau să înaintez demisia guvernului şi vreau să-mi exprim credinţa că trebuie puse în mişcare imediat mecanismele constituţionale, să aibă loc alegeri cât mai repede posibil, astfel încât poporul grec să poată decide în ce mod ar trebui păstorită ţara pentru o ieşire rapidă şi în siguranţă din criză”, a declarat Alexis Tsipras, premierul demisionar al Greciei.
Liderul Syriza speră ca un vot rapid să-l ajute să-şi consolideze poziţia politică, dar alegerile anticipate nu sunt o consecinţă directă la demisia cabinetului.
Potrivit Constituţiei, dacă partidul de guvernământ îşi dă demisia în mai puţin de un an de la alegerile care l-au adus la putere, preşedintele trebuie să acorde un mandat celui mai mare partid din Opoziţie, în acest caz, Partidului Noua Democraţie, formaţiunea care a condus Grecia până în ianuarie. Liderul Opoziţiei s-a arătat dispus să formeze un nou guvern şi a lansat critici dure la adresa lui Alexis Tsipras.
„Ca viitor lider al majorităţii, consider că este obligaţia şi responsabilitatea mea politică să epuizez toate opţiunile în cazul în care actualul Parlament poate să ofere o soluţie. Nu este corect din punct de vedere etic şi politic faţă de partenerii noştri să aştepţi aprobarea parlamentelor lor, să primeşti banii şi să-ţi dai demisia imediat fără un motiv întemeiat, ci dintr-un motiv ce mulţi spun că este unul de partid”, a afirmat Evangelos Meimarakis, liderul Partidului Noua Democraţie.
Şi analiştii sunt critici la adresa lui Alexis Tsipras.
„A slăbit enorm economia Greciei în cele şase luni în care s-a ocupat mai mult să facă declaraţii belicoase la adresa aliaţilor europeni şi să repingă ideea austerităţii. El a reuşit să decepţioneze mare parte din cei care l-au votat în ianuarie crezând că poate veni cu o formulă magică prin care să scape Grecia de condiţiile impuse de creditori. Cred că e o lecţie pentru toate ţările din Europa, inclusiv pentru România, la ce poate duce populismul şi demagogia când se vrea puterea”, a spus Christian Mititelu, comentator de politică externă şi fost jurnalist BBC.
Alexis Tsipras a devenit premier al Greciei în urma alegerilor parlamentare din 25 ianuarie, adică acum mai puţin de şapte luni. Presa occidentală l-a etichetat drept un Che Guevara al grecilor, din cauza mesajelor sale revoluţionare. Tsipras le-a promis grecilor că va negocia dur cu creditorii internaţionali şi că va scăpa ţara de măsurile de austeritate, dar a acceptat, până la urmă, reformele cerute de Occident pentru a-şi salva ţara de la faliment.