Decizie istorică. Persoanele transgen se pot înrola în armata americană

Data publicării:
nato soldati americani elicopter - flickr nato 1

 Foto: NATO/ Flickr

Persoanele transgen vor putea de acum încolo să-și exercite serviciul în mod deschis în armata americană și să primească îngrijiri medicale corespunzătoare din partea sistemului de sănătate militar, a anunțat ministrul apărării din SUA, Ashton Carter.

„Acesta este un lucru bun care trebuia făcut pentru poporul nostru și armata noastră. Astăzi, peste o treime' din 500 cele mai mari întreprinderi americane, printre care Boeing sau Ford, oferă o asigurare de sănătate care acoperă și persoanele transgen”, a spus Ashton Carter.

Pentagonul va începe să recruteze persoane care au suferit operații pentru schimbare de sex abia peste un an. Totuși, de la 1 octombrie 2016, militarii deja angajați care vor necesita un tratament pentru schimbarea sexului îl vor putea obține de la servicii ale sistemului de sănătate militar, inclusiv o eventuală intervenție chirurgicală, potrivit șefului Pentagonului.

Costurile vor fi minime pentru armată și vor reprezenta o parte „minusculă„ din volumul total al cheltuielilor medicale, a precizat Carter.

Decizia Pentagonului vizează relativ puține persoane, potrivit cifrelor citate de Carter. Dintr-un total de 1,3 milioane de militari, ar exista între 2.500-7.000 de persoane transgen, potrivit unui studiu al Rand Corporation, citat de Carter. La rândul său, Human Rights Campaign, cea mai importantă dintre asociațiile care apără drepturile persoanelor transgen, estimează că numărul lor s-ar ridica la circa 15.500 în rândurile armatei.

Însă această decizie se înscrie într-un climat politic tensionat, unii republicani făcând din problema persoanelor transgen unul dintre caii lor de bătaie. Unsprezece state americane au atacat o circulară a președintelui Barack Obama care le cerea tuturor instituțiilor de învățământ să-i lase pe elevi să folosească toaletele după propria alegere.

Pentagonul și președintele „acordă prioritate politicii politicianiste”, a denunțat președintele Comisiei pentru forțele armate din cadrul Camerei Reprezentanților, republicanul Mac Thornberry.

Administrația Obama le-a dat deja, în 2011, dreptul homosexualilor de a-și exercita deschis serviciul în armată, prin abolirea așa-zisei legi '„on't ask, don't tell” din 1993. De asemenea, Ashton Carter a ridicat în ianuarie ultimele restricții în ceea ce privește accesul femeilor la posturi de luptă.

Potrivit lui Ashton Carter, cel puțin 18 țări autorizează deja persoanele transgen în armată, printre care Marea Britanie, Israelul și Australia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...