Săptămâna trecută, o femeie din Anglia care era conștientă că mai are doar câteva zile de trăit, a mărturisit că în urmă cu 40 de ani i-a administrat fiului ei grav bolnav o doză mortală de morfină, pentru a-i curma suferința.
Luni, familia a anunțat că Antonya Cooper, de 77 de ani, a murit.
Săptămâna trecută, Antonya a declarat într-un interviu la BBC Radio Oxford, citat de Sky News, că, în decembrie 1981, i-a administrat fiului ei de șapte ani, Hamish, o „doză mare” de medicament, în urma căreia acesta a murit în casa familiei din Abingdon, Oxfordshire.
Ea a spus că fiul ei, care suferea de peste doi ani de o formă rară de cancer (neuroblastom în stadiul 4), a avut dureri atroce în ultima parte a vieții.
În timpul interviului, ea a spus că înțelege că poate fi acuzată de omor din culpă și chiar de crimă, dar a precizat că orice investigație cu privire la moartea lui Hamish „trebuie făcută rapid”, pentru că era pe moarte din cauza cancerului incurabil de care suferea.
Luni, la câteva zile după interviu, BBC a anunțat că femeia a murit, citând un comunicat al familiei.
„Era liniștită, nu avea dureri, era acasă, înconjurată de familia ei iubitoare”, a spus familia în comunicat. „A fost exact așa cum și-a dorit ea. Și-a trăit viața în condițiile ei și a murit în condițiile ei.”
Familia a confirmat că a fost vizitată de Poliția din Thames Valley, ofițerii precizând că vor să verifice informații cu privire „la un presupus caz de moarte asistată a unui băiat de șapte ani, în 1981”.
După moartea femeii, poliția a menționat că acest caz este în lucru.
Înainte de moarte, Antonya Cooper a cerut guvernului britanic să legalizeze moartea asistată, astfel încât persoanele care suferă de boli incurabile, fatale, să poate avea parte de un sfârșit „tolerabil”. De asemenea, ea este fondatoarea unei organizații caritabile, The Neuroblastoma Society, cunoscută acum sub numele de Neuroblastoma UK, care datează din 1982.
„Suntem profund întristați de vestea morții Antonyei și transmitem sincere condoleanțe familiei și prietenilor ei în această perioadă dificilă. Contribuțiile ei au fost neprețuite, iar moștenirea ei va trăi prin cercetarea vitală pe care o finanțăm”, a transmis organizația într-un comunicat.
Eutanasia, care pune capăt în mod deliberat vieții unei persoane pentru a-i ușura suferința, este ilegală în Anglia și o persoană riscă să fie acuzată de crimă dacă face gestul pentru un apropiat.
Vorbind despre ultimele zile ale fiului ei, Antonya a povestit că Hamish nu mai putea suporta suferința, iar când ea l-a întrebat dacă ar vrea să îl ajute să nu mai simtă durere, el i-a răspuns: „Da, te rog, mamă”.
„I-am dat o doză de sulfat de morfină. L-am urmărit cum a îndurat cu curaj tot acel tratament brutal, l-am avut mai mult decât se prognoza inițial, așa că era momentul potrivit să plece”, a spus ea.
Hamish fusese diagnosticat la cinci ani cu neuroblastom, un cancer rar care afectează mai ales copiii. Inițial i s-a dat un prognostic de trei luni. După 16 luni de tratament pentru cancer la spitalul Great Ormond Street, viața i s-a prelungit, dar avea dureri foarte mari, a spus mama lui.
„Știu sigur că în momentul în care Hamish mi-a spus că doare și m-a întrebat dacă îi pot îndepărta durerea, el știa, știa ce se va întâmpla... A fost lucrul corect de făcut. Fiul meu se confrunta cu cea mai îngrozitoare suferință, nu aveam de gând să permit să treacă prin asta”, a mai spus Antonya.
În Regatul Unit, în ultimele luni s-au înmulțit apelurile pentru o schimbare a legii privind moartea asistată, legislația fiind luată în considerare în Scoția, Insula Man și Jersey.
Editor : D.C.