De ce sunt românii interesați de Grecia. Explicațiile sociologului Vasile Dâncu

Data publicării:
vasile dancu

Proporția românilor care țin partea Uniunii Europene în criza din Grecia - 56 la sută - nu este surprinzătoare, este similară cu cea care există și în alte state europene, a declarat la Digi24 sociologul Vasile Dâncu, președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), care a efectuat un sondaj pe această temă.

„Am văzut și alte sondaje, erau mai mulți chiar cei care credeau în forța ideii de Europă și în posibilitatea ca grecii să cedeze rezistenței pe care au început-o”, a spus Vasile Dâncu.

Această problemă a Greciei și criza din Grecia nu este doar o chestiune internă și nu este doar o decizie economică, ci este și o problemă politică, este o problemă, până la urmă, care ține de relațiile între național și transnațional, ține de analiza globalizării. Cred că de aceea și românii sunt interesați”, a arătat Vasile Dâncu.

Părerile celor din afară se bazează pe idei proprii, pe simpatii proprii. „Observăm că cei mai mulți dintre români - și cu cât crește procentul studiilor, la studii medii sau la studii superioare – sunt de partea finanțelor internaționale. Asta arată că globalizarea este o foarte puternică ideologie, care prinde mai ales la cei cu studii superioare. Între cei cu studii primare, este egalitate între cei care țin cu grecii și cei care țin cu finanțele internaționale”, a spus Vasile Dâncu.

De ce îi interează pe români Grecia

Președintele IRES spune că românii sunt interesați de soarta Greciei pentru că se gândesc la România și la ce s-ar fi putut întâmpla aici. Oamenilor le-a fost frică să vorbească despre România, care putea cunoaște o situație similară.

„Au fost guverne de stânga și guverne de dreapta în Grecia, care au făcut mari greșeli în ceea ce privește guvernarea. Au dat bani cu nemiluita, sporuri, nu au avut grijă pentru colectarea datelor de impozite, nu au făcut o legislație care să ajute la un PIB mai bun. Dar pe de altă parte, nu este vorba numai de cei care au guvernat Grecia. Guvernanții greci sunt de vină pentru că au acceptat aceste condiții. Pe de altă parte, de cinci ani Grecia se află sub supravegeherea celebrei Troici, care a venit și le-a făcut un plan de austeritate. În acest plan de austeritate, grecii au pierdut 25 la sută din economie, de fapt, din PIB, a crescut proporția șomajului într-un mod iresponsabil. Este o lecție și pentru România. Am văzut că noi am fost foarte preocupați pentru că ne-a fost prea frică, mai ales celor care scriu toată ziua pe bloguri sau analiștilor le-a fost frică să vorbească despre România. Dar, de fapt, atunci când oamenii țin cu grecii, de fapt se referă la România. Și în România am făcut acest lucru. Am acceptat politici externe, făcute de alții, politici de austeritate făcute de FMI, am acceptat pierderea resurselor. Ce se întâmplă acum? Planul acesta ce se impune acum Greciei prevede, de fapt, privatizarea tuturor resurselor care le-au mai rămas grecilor. De asta se opun grecii. Noi am făcut asta de-a lungul timpului și nu știm dacă am făcut bine. În 2008-2010 ne-a trecut și nouă glonțul pe lângă ureche”, a reamintit Vasile Dâncu. El avertizează că există o tendință la toate guvernele României de a se bate în strategii electorale.

„Cred că trebuie să ne facem noi proiectul nostru, să avem grijă de resursele noastre, să mai spunem și NU atunci când vine FMI-ul și alții să ne facă proiectul și să ne gândim foarte bine”, este de părere Vasil Dâncu.

„Grecii nu au în acest moment politicieni responsabili. (...) Indiferent ce se va întâmpla la referendum – referendumul este bun, după părerea mea – de poimâine încolo vor începe negocieri și se va face un nou tratat, probabil. Grecia nu va fi lăsată, nu va fi aruncată la coșul istoriei, nu poate fi scoasă din Europa”, punctează Vasile Dâncu, deși recunoaște că votul este un spectacol public, pentru că Parlamentul hotărăște în momentele când nu sunt alegeri. Referendumul este doar o probă pentru negocieri, spune el, iar Europa a rămas un model destul de utopic. Europa are nevoie de un proiect care să fie acordat cu proiectele naționale. „Momentul Grecia ar trebui să fie un moment de reflecție”, subliniază sociologul.

„Economia Greciei este structural generatoare de criză. Ca și economia noastră”, atrage atenția Vasile Dâncu. „Începem să ne câștigăm vocea. Vorbim de Grecia, haideți să vorbim și despre România”, propune sociologul.

„M-a mai enervat un lucru. Am vorbit foarte mult despre Grecia, n-am vorbit despre Republica Moldova. Este parte din teritoriul României. Indiferent de ce se întâmplă în alte locuri, acesta este un proiect al nostru. Înainte de a ne interesa Grecia, trebuie să ne intereseze Republica Moldova”, a conchis sociologul Vasile Dâncu, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...