Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un ar fi ordonat execuția unchiului său, în decembrie 2013, după ce ar fi aflat că Jang Song-thaek îi propusese Chinei să susțină o lovitură de stat în Coreea de Nord, prin care să îl înlocuiască la putere pe Kim Jong-un cu fratele său vitreg, Kim Jong-nam, ucis și el pe aeroportul din Kuala Lumpur, la începutul acestui an.
Unchiul și mentorul liderului nord-coreean, Jang Song-thaek, s-ar fi întâlnit în august 2012 la Beijing cu Hu Jintao, președintele chinez de la acea vreme, potrivit unui raport apărut în publicația japoneză Nikkei Asian Review.
Jang s-ar fi folosit de relațiile sale politice și de afaceri cu China pentru a trage sforile acasă. De altfel, acesta se bucura și de încrederea Beijingului și ar fi fost el însuși o variantă agreată de China pentru a prelua conducerea Coreei de Nord.
Mai multe surse au declarat pentru publicația japoneză că Jang a propus autorităților de la Beijing un complot pemtru înlocuirea lui Kim Jong-un cu fratele său mai mare. Președintele chinez nu i-ar fi dat însă pe loc un răspuns. Discuția dintre cei doi a fost aflată de Zhou Yongkang, un fost membru al poliției chineze și omul de încredere al președintelui chinez. În timpul petrecut de Yongkang la șefia poliției și în Ministerul Securității de Stat, acesta își dezvoltase relații apropiate cu Coreea de Nord, inclusiv cu Kim Jong-un.
Rivalitățile politice interne din China l-ar fi făcut pe Zhou Yongkang să îi dezvăluie liderului nord-coreean planurile unchiului său pentru lovitura de stat. Kim Jong-un abia preluase puterea, după moartea tatălui său, în decembrie 2011, iar vestea că mentorul său pregătea un atac l-ar fi făcut pe liderul nord-coreean să „izbucnească într-o criză de nervi”.
În decembrie 2013, Kim Jong-un a ordonat arestarea și executarea unchiului său. În comunicatul regimului despre arestarea lui Jang, acesta este descris drept „ultimul om, mai rău ca un câine”, care a „comis actul blestemat al trădării și a înșelat încrederea profundă, dragostea și căldura paternală pe care i-au arătat-o partidul și liderul țării”.
Regimul de la Phenian l-a acuzat pe Jang că „a lucrat cu disperare, ani întregi, pentru a destabiliza și răsturna de la putere Republica Democrată a Coreei de Nord, în scopul de a prelua el însuși puterea, prin cele mai înșelătoare și sinistre modalități posibile”.
Fratele vitreg al lui Kim Jong-un a fost asasinat în februarie 2017, pe aeroportul din Kuala Lumpur, după ce două femei i-au aruncat pe față cea mai toxică substanță chimică din lume, neurotoxina VX. După ce au fost arestate, cele două femei au susținut că ele credeau că se filmează un reality-show, și nu că au fost alese să comită un asasinat.
De asemenea, într-un documentar publicat recent de BBC, apropiații lui Kim Jong-nam povestesc că acesta voia să se stabilească în Elveția, unde își făcuse studiile, pentru că se temea mereu pentru viața lui și avea convingerea că va fi în siguranță în Europa.
Bradley Martin, autorul unei cărți despre dinastia Kim în Coreea de Nord, susține că unchiul lui Kim Jong-un avea o viziune diferită pentru viitorul țării: „Jang era un om care făcea lucrurile în mod diferit, aprecia progresul, se uita la China și vedea cum ei prosperă cu ajutorul unei economii moderne, pe care și-o dorea și în Coreea de Nord”.
„Asta oferă și o explicație pentru faptul că dictatorul nord-coreean nu și-a iertat nici fratele și l-a asasinat la începutul anului. Și mai explică un lucru: de ce, deși au trecut mai bine de cinci ani de când este la putere, Kim Jong-un nu a făcut nicio vizită în China”, mai afirmă Martin.