De ce sunt în SUA atâtea cazuri de căsătorii între copii? Mărturiile fetelor devenite mame la 11 ani
Data actualizării: Data publicării:
În timp ce în Zimbabwe, Malawi și El Salvador a fost recent interzis mariajul între copii, în SUA încă rămâne legal - iar jumătate dintre state nu au stabilit vârsta minimă pentru căsătorii. Jurnaliștii BBC au vorbit cu două femei din SUA care au povestit coșmarul prin care au trecut după ce au fost forțate să se mărite de la vârste fragede.
Angel avea 13 ani atunci când mama ei a forțat-o să se mărite pentru a-și construi o familie.
„Când m-am căsătorit, abia împlinisem 13 ani. Îmi amintesc cum stăteam toți în sufragerie și purtam o rochie urâtă pe care mama mi-a cumpărat-o. La scurt timp după ce ne-am căsătorit, ne-a încurajat să facem copii, iar la 15 ani am avut primul copil. Era un mod de a fi dependentă de ea (mama mea n.r.)”, povestește Angel.
Angel, în vârstă de 26 de ani acum, are cinci copii, iar doi dintre ei sunt cu noul său soț.
„Fostul soț era extrem de abuziv și eram foarte derutată. Când eram însărcinată și mă lovea, mă gândeam că așa va fi viața mea de acum în colo. Mă simțeam de parcă eram o sclavă”, povestește tânăra.
„Încă am bagajul acesta emoțional de a vrea să fi făcut ceva cu viața mea până acum. Mereu mă gândesc ce aș putut face sau ce aș putut ajunge.”
Peste 200.000 de minori s-au căsătorit în SUA în perioada 2000-2015. Idaho este statul american cu cele mai mari rate de căsătorii între copii. Fiecare stat american are reguli diferite legate de măritișul minorilor. În timp ce unele state au vârstă minimă la care oamenii se pot căsători (de 13 sau 14 ani), alte 25 state permit căsătoria la orice vârstă.
Printre țările care au interzis căsătoriile în ultimii trei ani se numără: Guatemala, El Salvador, Honduras, Malawi, Zimbabwe, Tanzania, Gambia și Ciad.
„Căsătoria sub 18 ani e un abuz, forțează fetele să devină mature înainte ca ele să fie pregătite. Acest lucru trebuie să se încheie. În general e vorba de fete obligate, iar cei care le forțează să se căsătorească de la vârste fragede sunt părinții”, afirmă reprezentanta organizației non-profit „Unchained at Last”.
Sherry Johnson încearcă să convingă politicienii din Florida să schimbe regulile care i-au permis ei să fie obligată să se căsătorească la vârsta de 11 ani. Ea a fost abuzată sexual de către un preot și de către un enoriaș din parohia bisericii penticostale la care mergea. Tânăra a rămas însărcinată și a născut o fetiță pe vremea când avea doar 11 ani.
„M-am căsătorit cu cel care m-a violat. Mama m-a forțat pentru că rămăsesem însărcinată. Aveam 11 ani, el avea 20 de ani”, povestește Sherry.
„La 16 ani aveam 6 copii. Ce să fac? Nu aveam bani, depindeam de acest bărbat. Aceea era viața mea. Aveam copii și încercam să trăiesc pentru ei, nu mai era vorba despre mine”, adaugă femeia.
Cele două femei vor rămâne marcate pe viață din cauza experiențelor traumatizante trăite în copilărie. La fel și alte sute de mii de tinere care sunt în continuare forțate să se căsătorească de mici.