Prof. dr. Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a vorbit în emisiunea „Jurnal extern” despre situația neclară a bugetului american şi plafonul de îndatorare din Statele Unite, precum și despre estimările FMI privind creşterea economică mondială.
„Preocupant e blocajul politic. Mi-e greu totuși să cred că se va ajunge în situația evocată de secretarul general al ONU, de oficiali ai Băncii Mondiale, de Lagarde, lumea e foarte îngrijorată că părțile nu își vor da mâna în SUA. Cred că se va ajunge la un compromis. Se merge până aproape de ultima plusare, pentru a se extrage cât se poate în materie de concesii, dar miza e atât de mare încât nu ar fi trebuit să se ajungă la așa ceva”, a subliniat el.
„Sub mai multe administrații s-a ajuns la o situație asemănătoare, nu e ceva cu totul excepțional. Să nu uităm că era altceva să faci așa ceva în timp administrației Clinton sau Reagan, când nu era o criză economică atât de profundă. Atunci era o afacere pur americană, care provoca griji restului lumii, dar nu sub forma implicațiilor de acum. Dacă, Doamne ferește, nu va exista luciditatea să fie stopat un asemenea deznădământ rău, vom asista la valuri mari în sistemul economic global”, a avertizat Daniel Dăianu.
„Trebuie să se soluționeze situația peste Ocean, e o chestiune de câteva zile. Nu cred că nu se va ajunge la compromis. Situația ilustrează însă o polarizare a vieții politice în SUA, care nu e bună pentru dialogul SUA cu ceilalți actori cu alonjă în spațiul global”, a subliniat el.
„Economia care dă tonul și de care depinde soarta restului e cea americană, de aceea foarte multe voci sunt îngrijorate, și la stânga și la dreapta spectrului politic, în Europa și în alte zone”, a mai spus Daniel Dăianu.
În privința continentului european, el a explicat: „O știre bună e că Germania s-ar putea să aibă o evoluție mai bună în 2014 decât cea consemnată în 2013, nu știu dacă va fi și în cazul Franței, sunt multe necunoscute legate de procesul politic în țări. Avem o fractură între nord și sud. Germania nu poate tracta singură, oricât ar fi de performantă, Berlinul își dă seama”, a declarat Dăianu.