Epicentrul acestui cutremur, care a avut loc la ora 07.38 (00.38 ora României), a fost localizat în partea de nord a prefecturii Ibaraki, la nord de Tokyo, iar hipocentrul a fost la 70 de kilometri adâncime.
„Nu există risc de tsunami”, a precizat agenţia, citată de Mediafax.
Nicio anomalie nu a fost constatată la centrala avariată Fukushima sau la alte instalaţii nucleare din regiune, oprite toate din martie 2011, potrivit operatorilor acestor centrale.
Cutremurul a fost resimţit de locuitorii din capitală, potrivit AFP.
„S-a mişcat timp de 30 de secunde, dar obiectele nu au căzut”, potrivit unei persoane din apropierea epicentrului, citată de un post de televiziune.
Trenurile de mare viteză Shinkansen au fost oprite timp de câteva minute pentru un control al căilor ferate, dar traficul a fost reluat rapid.
Pe aeroportul Tokyo-Narita, au fost resimţite trepidaţii, dar nu foarte violente şi nu au perturbat deloc operaţiunile.
„Se pot produce replici, fiţi atenţi”, a anunţat totuşi Agenţia de Meteorologie.
Acest nou cutremur din est are loc la exact două săptămâni după un altul, mai violent (cu magnitudinea de 7,1), care a provocat un mic tsunami pe coasta de nord-est a Japoniei, fără să provoace însă victime sau pagube materiale.
Japonia este în continuare traumatizată de cutremurul cu magnitudinea 9 care s-a produs în largul coastelor sale de nord-est la 11 martie 2011 şi care a declanşat un tsunami de 10 şi, pe alocuri, de 20 de metri înălţime, provocând moartea a 18.000 de persoane.
Acest tsunami a fost la originea catastrofei nucleare de la Fukushima, un complex atomic care este în continuare extrem de vulnerabil.
Japonia este situată la joncţiunea a patru plăci tectonice şi înregistrează în fiecare an peste 20% dintre cutemurele cele mai puternice produse în lume.