Statele Unite trimit o delegaţie în Irak pentru a discuta despre reconfigurarea parteneriatului strategic şi despre intensificarea rolului NATO, nu despre retragerea trupelor, anunţă Departamentul de Stat al SUA.
„America este o forţă a binelui în Orientul Mijlociu. Prezenţa noastră militară în Irak este pentru a continua să contracareze reţeaua teroristă Stat Islamic şi, după cum a spus secretarul nostru de Stat, menţinem angajamentul de a proteja cetăţenii americani, irakieni şi ai partenerilor de coaliţie. Am fost foarte clari în legătură cu importanţa majoră a misiunii noastre pentru contracararea organizaţiei teroriste Stat Islamic în Irak”, anunţă Departamentul de Stat într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
„În acest moment, orice delegaţie trimisă în Irak ar avea rolul de a discuta cum să reconfigurăm cel mai bine parteneriatul nostru strategic, nu pentru a discuta retragerea trupelor, ci poziţia noastră corectă şi adecvată în Orientul Mijlociu. Astăzi, o delegaţie NATO se află la Departamentul de Stat pentru a discuta despre intensificarea rolului NATO în Irak, în conformitate cu dorinţa preşedintelui de asumare în comun a sarcinilor în eforturile de apărare colectivă. Însă este necesară o discuţie între administraţiile din SUA şi Irak nu doar privind securitatea, ci şi despre parteneriatul nostru financiar, economic şi diplomatic. Vrem să fim un prieten şi un partener al unui Irak suveran, prosper şi stabil”, precizează Departamentul de Stat.
Premierul în funcţie al Irakului, Adel Abdel Mahdi, i-a cerut vineri secretarului de Stat american, Mike Pompeo, trimiterea unei misiuni pentru organizarea retragerii trupelor americane din Irak. Adel Abdel Mahdi „a cerut să fie trimişi reprezentanţi în Irak pentru a stabili mecanismele necesare aplicării deciziei Parlamentului irakian în sensul retragerii în siguranţă a trupelor americane”, a comunicat Guvernul de la Bagdad.
La nivel oficial, Administraţia de la Washington a transmis că nu există niciun plan de retragere a trupelor, dar Comandamentul regional american a informat autorităţile irakiene că efectivele militare urmează să fie retrase.
Parlamentul Irakului a adoptat o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani.
Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane.
„Premierul a evidenţiat importanţa cooperării reciproce în privinţa implementării rezoluţiei Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine. Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite trebuie aşezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situaţia actuală este periculoasă şi că pot apărea consecinţe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis”, a anunţat Guvernul de la Bagdad.
Statele Unite au aproximativ 5.000 de militari în Irak, implicaţi în misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene pentru contracararea reţelei teroriste Stat Islamic.