Cântăreţi de hip-hop, tineri cu tot felul probleme, foste prostituate sau pur şi simplu fete dezamăgite de propriile familii. Acestea sunt câteva dintre categoriile de oameni la care Statul Islamic a avut mare succes.
Sunt cele mai uşoare ţinte, spun experţii, fiindcă mulţi dintre ei sunt aşa-numite „suflete pierdute”, care nu-şi găsesc nici un rost în lume. Iar în mijlocul tuturor problemelor, organizaţia teroristă le oferă ceva concret, un set clar de reguli şi sentimentul unei apartenenţe.
Cel mai cunoscut dintre aceşti oameni este, probabil, Jihadi John, britanicul care s-a alăturat grupării în 2012 şi a devenit celebru după ce a decapitat mai mulţi jurnalişti.
Mulţi dintre aceşti tineri provin din familii cu probleme. Se împrietenesc unii cu alţii în spaţiul virtual, iar de acolo fac primii paşi spre noua viaţă. Descoperă islamismul, se duc la moschei, iar de acolo sunt racolaţi de imami radicalizaţi şi extrem de convingători. De aici mai este doar un pas până la plecarea în Siria şi Irak, unde se alătură organizaţiei teroriste.
Pentru liderii Statului Islamic, astfel de militanţi sunt un mare câştig şi îi răsplătesc pentru cunoştinţele lor despre despre civilizaţia occidentală.
„Luptătorii străini primesc de toate: maşini, soţii, o mulţime de bani, iar sirienii nu primesc aproape nimic”, spune un fost luptător al Statului Islamic.
Străinii care se alătură grupării renunţă, astfel, la tot, fie că vorbim de părinţi, iubiţi, prieteni sau serviciu. Este şi cazul celor trei adolescente britanice plecate în Siria la începutul acestui an. Ca şi celelalte tinere care se alătură Statului Islamic, şi ele par să ignore total că rebelii le tratează ca pe sclave. Au misiuni simple şi clare: să-i îngrijească pe luptători şi să aducă pe lume copii.