Foto: nytimes.com
Creșterea economică rapidă a Chinei a transformat țăranii în milionari. Potrivit cifrelor guvernamentale, în perioada 2005-2012, cel puțin 37,000 de milionari chinezi au profitat de programul care permitea investitorilor străini să devină rezidenți permanenți ai British Columbia, provincia care include și Vancouver. Zona metropolitană este casă pentru un număr în creștere de etnici chinezi, care au depășit mai mult de 18% din populație în 2011, crescând de la 7 procente din 1981, potrivit cifrelor guvernamentale. Mulți locuitori sunt de părere că valul de capital chinez a provocat o criză de locuințe la prețuri accesibile, potrivit nytimes.com.
Vancouver este cel mai scump oraș din Canada pentru a cumpăra o casă, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță Demographia, în 2016. Prețul mediu al unei case în Vancouver are dublu față de 2005, ajungând la aproximativ 1,6 mil de dolari canadieni (1,2 milioane dolari), potrivit Consiliului Proprietății Imobiliare din Greater Vancouver. Rezidenții deranjați de creșterea cumpărătorilor străini bogați și ai proprietari absenți, în special din China, au început protestele pe rețelele de socializare, pornind și o campanie pe Twitter #DontHave1Milion (#NuAm1Milion)
Guvernul provincial a fost de acord în acest an să înceapă urmărirea proprietăților imobiliare deținute de străini, ca răspuns la solicitările politicienilor locali. Revolta a avut un efect redus asupra stilului de viață a bogaților chinezi din Vancouver. Noilor veniți, pentru care banii nu sunt un obiect, următoarea achiziție după o casă este de obicei o mașină, urmată de altele. Un număr mare de dealeri auto de lux au angajat personal din China, o mărturie a puterii de cumpărare a noilor rezidenți ai orașului. În 2015, existau 2500 de autovehicule în valoare de peste 150,000$ înregistrate în Vancouver, în creștere față de 1300 câte erau în 2009, potrivit Companiei de Asigurări din British Columbia.
Andy Guo, un imigrant chinez de 18 ani, adoră să-și conducă mașina, un Lamborghini Huracan de culoare roșie. Nu este nevoit să își împartă mașina cu fratele geamăn, Anky. „Există o mulțime de conflicte.” Acesta susține că mulți îi admiră vehiculul și plăcuța de înmatriculare, „CTGRY5”, prescurtarea de la cel mai catastrofal uragan.
Mașina în valoare de 360,000 de dolari canadieni a fost un cadou primit anul trecut de la tatăl său, care călătorește între Vancouver și provincia Shanxi din China de Nord, acolo unde a făcut avere cu ajutorul cărbunelui, potrivit lui Andy Guo, care este student la economie la Universitatea British Columbia.
O mare parte din proprietarii tineri de super mașini din Vancouver sunt cunoscuți drept „fuerdai”, care în mandarină înseamnă „a doua generație de bogați”. În China, persoanele bogate sunt intens criticate ca fiind corupte și materialiste, iar termenul provoacă un amestec de batjocoră și invidie.
Copiii proveniți din familii înstărite au adus pasiunea pentru extravaganță în Vancouver. Sute de tineri imigranți chinezi au format împreună cu o parte din chinezii născuți în Canada, cluburi pentru mașinile lor de lux.
Ocazional, nevoia de viteză se lovește de un blocaj rutier. În 2011, poliția a sechestrat 13 mașini de lux, Lamborghini și Maserati, în valoare de 2 milioane de dolari, la o cursă de mașini pe o autostradă din Vancouver. Tinerii nu avea mai mult de 21 de ani și erau membrii cluburilor auto chineze.