Liderii celor patru ţări au criticat politicile europene de combatere a crizei refugiaţilor şi au adoptat o declaraţie comună în care cer Uniunii un plan alternativ. Acesta prevede întărirea graniţelor Macedoniei şi Bulgariei spre Grecia, ceea ce ar izola statul elen de restul blocului comunitar.
„Grecia nu a provocat această criză şi nici Europa. Spun tuturor celor care vorbesc de excluderea Greciei din Schengen, crezând că aceasta este o soluţie la criza migraţiei, că nu este. Daţi-mi voie să fiu clar: excluderea Greciei din Schengen nu rezolvă niciuna dintre problemele cu care ne confruntăm”, spune Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
Declaraţia preşedintelui Donald Tusk făcută chiar la Atena vine la scurt timp după ce grupul celor patru de la Vişegrad a declarat la Praga că soluţia Uniunii Europene la problema migraţiei s-a dovedit a fi până acum un eşec.
„Această politică a migraţiei a provocat numai probleme, a dus la terorism, violenţă şi teamă. Poziţia noastră continuă să fie aceea că valul migrator trebuie să fie controlat şi oprit”, spune Viktor Orban, premierul Ungariei.
Premierul Ungariei a avertizat blocul comunitar că se va impune aplicarea unui plan B dacă până la Consiliul european din martie, politicile europene cu privire la migraţie vor continua să dea greş.
„Nu mă înţelegeţi greşit: Uniunea Europeană dispune astăzi de o a doua linie de apărare, anume graniţa Schengen: Ungaria, Slovenia, Austria şi graniţa austriaco-italiană. Problema este dacă dorim o a doua linie de apărare care să despartă graniţele Schengen de Turcia”, adaugă Viktor Orban, premierul Ungariei.
Planul de rezervă al Grupului de la Vişegrad prevede sigilarea graniţelor Macedoniei şi Bulgariei cu Grecia pentru a opri valul de refugiaţi care vine din Turcia şi a securiza astfel spaţiul Schengen. Este şi motivul pentru care la reuniunea de la Praga au fost prezenţi şi premierul Bulgariei şi preşedintele Macedoniei. Liderii Grupului de la Vişegrad au avertizat din nou executivul de la Bruxelles că nu vor accepta cote de imigranţi.
„Republica slovacă vrea să sublinieze cu fermitate faptul că noi nu i-am invitat pe imigranţi pe teritoriul nostru şi că nu noi suntem aceia care am destabilizat ţările din care aceştia vin. Cred că este timpul să spunem că unii politicieni europeni au făcut o mare greşeală în privinţa crizei imigranţilor. Aş dori să subliniez faptul că noi nu vom fi niciodată de acord cu crearea forţată de comunităţi de imigranţi pe teritoriul nostru”, declarăRobert Fico, premierul Slovaciei.
Planul Grupului de la Vişegrad lasă în afară Grecia, care oricum a fost deja avertizată de Uniunea Europeană să-şi securizeze graniţele dacă nu vrea să fie suspendată din Schengen.