Criza politică de la Chişinău se adânceşte

Data publicării:
ion sturza fb-1

ACTUALIZARE 14.23: Guvernul Sturza nu a putut fi votat de parlamentarii moldoveni, din lipsă de cvorum.

Astfel, la ora 14.00, când a început ședința parlamentarilor, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a constatat că sunt doar 47 de deputați în sală, un număr insuficient pentru a vota Guvernul propus de Ion Sturza.

Şedinţa nu se poate desfăşura din lipsă de cvorum, deci este o tentativă eşuată. Preşedintele Republicii Moldova urmează să înceapă consultări pentru desemnarea unui nou candidat la funcţia de prim-ministru", a precizat preşedintele Parlamentului.

Președintele Nicolae Timofti trebuie să facă acum o nouă propunere pentru funcția de premier.

Printre cei 56 de absenți s-au numărat toți cei 25 de socialiști, cei 14 parlamentari care recent au ieșit din grupul Partidului Comuniștilor, șapte comuniști, șase democrați, trei liberali și un liberal-democrat (Vlad Filat, care se află în arest - n.r.).  

Până pe 29 ianuarie, Parlamentul de la Chișinău este obligat să dea un vot, deoarece la acea dată se împlinesc trei luni de la căderea guvernului condus de Valeriu Streleț.

Însă în aceste trei luni Curtea Constituțională a dat o decizie, potrivit căreia președintele este obligat să propună pentru funcția de prim-ministru un reprezentant desemnat de majoritatea parlamentară.

Presa de la Chișinău scrie că ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova este încercarea Partidului Democrat, condus din umbră de miliardarul Vlad Plahotniuc, de a obține această funcție de premier.

Comportamentul parlamentarilor este dur criticat de societatea civilă, exasperată că Republica Moldova alunecă într-o direcție periculoasă, relatează agora.md.

„Făptașii scenariului pe care l-am văzut pus azi în aplicare în Parlament și-au arătat deplinul dispreț, îndeosebi față de oamenii care i-au ales și față de Republica Moldova. Tertipul la care s-a recurs se înscrie în “terapia de șoc” îndreptată, după cum se vede, împotriva tuturor cetățenilor care își doresc să trăiască într-un stat eliberat de corupție și care vor să mai aibă o șansă de viitor aici, acasă”, a scris pe Facebook fostul ministru al educației Maia Sandu, considerată acum o „voce” a societății civile.

Reacția premierului desemnat, Ion Sturza

Fostul premier Ion Sturza care trebuia să prezinte în Parlament programul de guvernare a declarat că și-ar fi dorit să aibă o intervenție în fața Parlamentului, iar deputații să lase vacanțele, schiurile și să vină în sală. Totodată, acesta a anunțat că urmează „o perioadă turbulentă” pentru Republica Moldova, în care se va forma o nouă majoritate.  În ceea ce-l privește, se va întoarce la afacerile private pe care le are.

Actualul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al Partidului Liberal, a declarat la RFI că se va forma probabil o nouă majoritate parlamentară din care ar putea face parte Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat, grupul Leancă, Partidul Liberal, cu posibila susţinere indirectă din partea celor 14 foşti comunişti. Potrivit scenariului trasat de primarul capitalei, în acest caz un viitor guvern ar putea avea 70 de voturi, iar acest număr de deputați este suficient și pentru a vota și un președinte. Ar fi singura soluție prin care se pot evita alegerile anticipate, a precizat Dorin Chirtoacă.


Parlamentul Republicii Moldova se va reuni luni la prânz într-o sesiune specială pentru a supune la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat la funcția de premier, Ion Sturza.

Guvernul are şanse minime să fie validat, deoarece democraţii, socialiştii şi comuniştii, care împreună deţin majoritatea, au anunţat că vor vota împotrivă. Premierul desemnat, Ion Sturza, şi toţi miniştrii nominalizaţi au semnat declaraţii de integritate în faţa reprezentanţilor societăţii civile. O premieră pentru politica din Republica Moldova. Prin acest document, semnatarii se angajează că au cazierul juridic şi istoricul fiscal curate, că nu au comis acte de corupţie, nu au colaborat şi nu colaborează cu serviciile secrete din Republica Moldova sau din alte state şi nu au averi care nu pot fi justificate.

Ion Sturza, premierul desemnat al Republicii Moldova: Consider că facem un exerciţiu util pentru societatea moldovenească, prin acest act de curaj şi viziune a membrilor guvernului desemnat de a veni cu această declaratie de integritate pe răspundere proprie. Este un pas nou, ce va deveni cu certitudine o cutumă pentru toţi candidaţii la funcţii publice.

Ion Sturza și-a prezentat duminică echipa guvernamentală și programul de guvernare pentru anii 2016-2018 în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii. Viitorul guvern își propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu FMI fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate, potrivit Radio Chișinău.

De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România și pe termen mediu obținerea pentru Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la UE, conform aceluiași post de radio.

Potrivit premierului desemnat, la baza formării echipei guvernamentale care a avut loc în premieră pentru istoria Republicii Moldova fără participarea partidelor politice au stat trei principii: patriotism, integritate și profesionalism.

Deocamdată, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Liberal (PL), dar care sunt insuficiente pentru a obține votul de învestitură. Democrații și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota noul guvern, iar socialiștii au anunțat că nici nu se vor prezenta la ședința de luni, ei optând pentru dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Dacă guvernul nu este votat până la 29 ianuarie, președintele Nicolae Timofti este obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate. Precedentul cabinet de miniștri — condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleț — a fost demis la 29 octombrie în urma unei moțiuni de cenzură, votată de opoziția de stânga prorusă și Partidul Democrat, din coaliția de guvernare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...