„Vorbim de o cifră de nouă miliarde de dolari (aproximativ 8,3 miliarde de euro) în cel mai rău dintre scenarii”, a declarat Simsek într-un interviu la postul local de televiziune NTV. „Tensiunile ar putea avea un impact de 0,3% sau 0,4% din PIB (Produsul Intern Brut)”, a indicat el.
Turcia și Rusia traversează în prezent cea mai gravă criză diplomatică de după Războiul Rece, după ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborât la 24 noiembrie de către aviația turcă. Ankara susține că bombardierul rus i-a încălcat spațiul aerian, dar Moscova insistă că avionul său, care era angrenat în campania aeriană din Siria, nu ieșise din spațiul aerian sirian.
Rusia a anunțat represalii împotriva Turciei, țară cu care avea până acum un parteneriat strategic, măsuri ce vizează în principal turismul, energia, construcțiile și agricultura.
„Există o diminuare a numărului de turiști de ordinul a 603.000. Există o încetinire în construcții”, a subliniat Simsek, insistând că „noi nu trebuie să escaladăm aceste tensiuni”. „Dacă Rusia menține această atitudine, toate tipurile de măsuri de descurajare ar putea fi luate”, a avertizat el, fără să ofere detalii.
Președintele Recep Tayyip Erdogan declarase sâmbătă că Turcia va găsi alți furnizori de energie decât Rusia, care livrează în prezent circa 55% din necesarul de gaze și 30% din cele de petrol ale Turciei.
„Este posibil să găsim alți furnizori”, a afirmat Erdogan, în cadrul unui discurs televizat, făcând referire la Azerbaidjan și Qatar. Ankara importă 90,5% din necesarul de petrol și 98,5% din necesarul său de gaze naturale.