„Pare-se că discutăm de o primăvară arabă neterminată, în mai multe etape. Milioane de egipteni care au ieșit în stradă acum un an jumate-doi nu se recunosc în mecanismul politic stabilit la Cairo, chiar dacă este stabilit prin alegeri.
Intervenția armatei reprezintă un gest care trebuie urmărit cu foarte mare atenție. Vor putea fi găsite explicații, o serie de argumente, dar gestul în sine nu anunță neapărat o revenire la o variantă democratică pe care cred că majoritatea tinerilor care au protestat luni de zile, atunci cât și astăzi, poate fi recunoscut”, a spus Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.
El a subliniat faptul că democrația nu se poate face cu baioneta.
„Sub vechiul regim Frăția musulmană a mai trecut printr-o încercare de eliminare. După revenirea la putere acestă grupare radical-islamistă a încercat să-și acomodeze pozițiile cu societatea și mai ales în regiune. Problema în Egipt, diferită de cea din Turcia, este că nivelul de trai este foarte redus, sărăcia este endemică, motiv pentru care și surescitarea populației este foarte mare. Nereușind, partidele islamiste să dea un sens de evoluție cât de cât modern, au răbufnit resentimentele ceva mai vechi”, a adăugat Diaconescu.
Fostul ministru de externe al României a adăugat că poziția armatei egiptene nu este cea susținută de Statele Unite.
„SUA nu pot andorsa o dezvoltare într-un stat care presupune, dincolo de reguli democratice, și un echilibru”, a mai spus Cristian Diaconescu.
Pentagonul a informat că secretarul apărării, Chuck Hagel, a discutat cu șeful armatei egiptene, generalul Abdel-Fattah el-Sisi.