Credeai că la noi e frig? Oymyakon, orașul din Siberia unde recordul de temperatură negativă este de -71,2 grade Celsius

Data publicării:
Untitled

Un orășel izolat din Siberia este cel mai friguros de pe Pământ. Iarna, temperaturile de aici scad constant sub valoarea de -40 de grade Celsius, dar localnicii au învățat să facă față cu brio sezonului geros.

Cea mai geroasă localitate de pe Pământ


Cunoscut și sub denumirea „Polul gerului”, orășelul Oymyakon este locul în care s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din emisfera nordică și cea mai geroasă localitate de pe Pământ. Acum, aici locuiesc aproximativ 500 de oameni, însă în anii '20 și '30 în Oymyakon opreau doar păstorii de turme de reni, care își adăpau animalele de la izvorul termal aflat în apropiere.

oymyakon 2
FOTO: http://www.amoschapplephoto.com/

Mai târziu, guvernul sovietic a demarat un program de controlare a populațiilor de nomazi, despre care credea că sunt „dificile” și „înapoiate” cultural și tehnologic, așa că au transformat orășelul într-o localitate de rezidență pentru nomazi.

În mod ironic, denumirea „Oymyakon” se traduce în „apă care nu îngheață”, tocmai datorită izvorului termal cu apă caldă din zonă. Localnicii din așezarea siberiană se încălzesc cu combustibili precum lemnul sau cărbunele și, pentru că regiunea nu este prietenoasă cu agricultura, oamenii se hrănesc cu carne de ren sau de cal. În localitate există un singur magazin, aprovizionat doar cu produse de bază, iar localnicii sunt, în mare parte, pescari sau vânători.

oymyakon
FOTO: http://www.amoschapplephoto.com/

Aici, școlile se închid numai când temperaturile scad sub -52 de grade Celsius


Medicii spun că motivul pentru care localnicii nu suferă de malnutriție este continuțul bogat de nutrienți al laptelui animalelor crescute în zonă. Rezidenții localității s-au adaptat la vremea geroasă, greu de suportat chiar și pentru cei căliți. De aceea, singura școală din orășel se închide doar atunci când temperaturile scad sub -52 de grade Celsius.

Oymyakon este situat la 750 de metri deasupra mării, iar durata unei zile variază de la 3 ore, în luna decembrie, la 21 de ore, pe parcursul verii. În ciuda iernilor grele, nu este un lucru neobișnuit ca vara temperaturile să urce până la 30 de grade Celsius.

Recordul de temperatură negativă este de -71,2 grade Celsius


Asta nu înseamnă că viața localnicilor este ușoară. Pe timpul iernii, cerneala din pixuri îngheață, paharele li se lipesc de buze adeseori, iar bateriile mor. De aceea, oamenii se tem să oprească motoarele mașinilor, pentru că riscă să nu le mai poată porni. De altfel, o altă problemă cu care se confruntă oamenii din Oymyakon este reprezentată de înmormântări, care pot dura și trei zile. Pământul trebuie întâi încălzit, ca apoi groparii să poată săpa. Încălzirea se face prin aprinderea unui foc mare și, pe măsură ce pământul se încălzește, sunt îngropați cărbuni încinși în el.

Mai multe companii de turism oferă pachete de călătorie pentru aventurierii dornici să experimenteze un sejur asemănător cu cel de la Poli, însă puțini sunt cei care se încumetă să meargă aici.

O fotografie făcută în provincia unde se află „Polul gerului” a devenit virală la începutul anului


Luna decembrie 2017 a stabilit un record, în Rusia, când soarele a strălucit, în total, doar șase minute, în Moscova. Iar în provincia Yakutia, unde se află și orașul Oymyakon, temperaturile au scăzut sub -60 de grade Celsius, scrie BBC News.

O imagine postată pe Instagram de Anastasia Gruzdeva, care locuiește în Yakutia, a devenit virală pe rețelele de socializare. Fotografia spectaculoasă o înfățișează pe aceasta cu genele acoperite de zăpadă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri