Corpul unei femei din Canada producea atât de mult alcool, încât era tot timpul amețită, dezorientată și slăbită. Într-o zi chiar a leșinat și s-a lovit la cap în timp ce pregătea masa pentru copiii ei. Totuși, timp de 2 ani, niciun medic nu a crezut-o, relatează CNN.
„A tot mers medicul de familie, a ajuns la urgențe de șapte ori în doi ani”, a spus dr. Rahel Zewude, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Toronto.
Medicii au descoperit că nivelul de alcool al femeii varia între 30 milimoli pe litru și 62 milimoli pe litru, în condițiile în care cantitatea normală este de mai puțin de 2 milimoli pe litru.
Nivelurile de alcool de 62 de milimoli pe litru sunt extraordinar de ridicate și pot fi chiar fatale, a spus Barbara Cordell, președintele unei asociații numite Auto-Brewery Syndrome Information and Research (Asociația pentru informare și cercetare asupra sindromului), care oferă informații pacienților și face cercetări asupra acestui sindrom neobișnuit.
Mulți oameni pot funcționa la niveluri de alcool în sânge de până la 30 milimoli pe litru sau chiar 40 milimoli pe litru, a spus Cordell.
„Cunosc peste 300 de persoane diagnosticate cu sindromul fermentației intestinale și avem peste 800 de pacienți și membri ai familiilor lor în grupul nostru de suport de pe Facebook”, a spus Cordell.
„O parte din misterul acestui sindrom este faptul că acești oameni pot avea aceste niveluri extrem de ridicate de alcool în sânge, dar încă pot merge și pot vorbi”, a adăugat ea.
Femeia de 50 de ani din Toronto nu a fost crezută de medicii de la urgențe, atunci când le-a spus că nu a băut alcool. A fost examinată inclusiv de trei medici psihiatri.
„Le-a spus medicilor că religia ei nu-i permite consumul de alcool, iar soțul ei era sigur că nu a băut”, a spus Zewude, care a tratat-o pe femeie. El a făcut și un studiu de caz pe această pacientă, studiu publicat luni în Canadian Medical Association Journal.
„Dar abia la cea de-a șaptea vizită, un medic de urgențe s-a gândit că ar putea fi vorba despre sindromul fermentației intestinale și a trimis-o la un specialist”, a spus Zewude.
Dr. Fahad Malik, un gastroenterolog la United Heath Services din Binghamton, New York, care are în prezent 30 de pacienți cu această tulburare, spune că se întâmplă adesea ca pacienții să fie tratați cu neîncredere, înainte de a fi diagnosticați.
Sindromul fermentației intestinale este o afecțiune extrem de rară, în care bacteriile și ciupercile din tractul gastrointestinal transformă carbohidrații din alimente în etanol. Primul caz a fost documentatîn 1946 în Africa, când stomacul unui băiețel de 5 ani s-a rupt. La autopsie s-a constatat că avea abdomenul plin de un lichid „spumos” care mirosea a alcool.
„Cei mai mulți pacienți au fost considerați băutori pe ascuns sau persoane cu probleme de comportament, înainte de diagnosticare”, a spus Malik.