Coreea de Nord se separă „complet” de Coreea de Sud. Căile rutiere și feroviare vor fi blocate: „O măsură de autoapărare”

Data actualizării: Data publicării:
South Korea and North Korea relations concept, 3D rendering
Drumurile care duc din Coreea de Nord spre Sud erau rareori folosite. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Coreea de Nord va opri total accesul rutier și feroviar către Coreea de Sud începând de miercuri, în încercarea de a „separa complet” cele două țări. Armata nord-coreeană a transmis că va „închide și bloca definitiv granița de sud” ca răspuns la exercițiile de război sud-coreene și la prezența frecventă a activelor nucleare americane în regiune, informează BBC.

Armata Populară Coreeană (KPA) a descris această mișcare drept „o măsură de autoapărare pentru inhibarea războiului”, susținând că este un răspuns la exercițiile de război din Coreea de Sud și la prezența frecventă a activelor nucleare americane în regiune.

Acesta marchează o escaladare a ostilității într-un moment în care tensiunile dintre Corei sunt la cel mai înalt punct din ultimii ani.

Situația militară acută care predomină în peninsula coreeană impune forțelor armate ale RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) să ia o măsură mai hotărâtă și mai puternică pentru a apăra cu mai multă credință securitatea națională”, a spus KPA într-un raport publicat. de către mass-media de stat KCNA.

Declarația este un pas în mare măsură simbolic al Phenianului. Drumurile și căile ferate care duc din Coreea de Nord spre Sud sunt rareori folosite și au fost demontate treptat de autoritățile nord-coreene în ultimul an.

De asemenea, vine pe fondul unei eforturi mai ample din partea Phenianului de a schimba relația cu Sudul și urmează un șir de incidente inflamatorii care au răcit și mai mult relațiile dintre cele două țări.

Aceste incidente au variat de la teste cu rachete la sute de baloane de gunoi trimise peste granița de sud a Coreei de Nord.

Conducătorul nord-coreean Kim Jong-un a anunțat la începutul anului 2023 că nu mai depune eforturi pentru reunificarea cu Sudul, ridicând îngrijorarea că războiul s-ar putea relua în peninsula coreeană.

Cred că este necesar să se revizuiască unele conținuturi ale Constituției RPDC”, a declarat Kim la o reuniune a Adunării Supreme a Poporului (SPA) din Coreea de Nord în ianuarie.

Din punctul meu de vedere, este necesar să se șteargă din constituție expresii precum jumătatea de nord și independența, reunirea pașnică și marea unitate națională”, a adăugat el, sugerând că constituția ar trebui revizuită „la următoarea sesiune”.

„Următoarea sesiune” a avut loc săptămâna aceasta și s-a încheiat marți. Existau așteptări ca Phenianul să ratifice comentariile anterioare ale lui Kim și să facă amendamente constituționale la politicile de unificare și de frontieră, dar nu au fost făcute publice astfel de modificări.

Un analist de la Institutul Coreean pentru Unificare Națională a sugerat că Phenianul ar putea aștepta rezultatul alegerilor din SUA înainte de a lua decizii concrete.

Oficialii ar putea „a lua în considerare ajustarea amplorii revizuirilor constituționale pentru a se alinia cu direcția noii administrații (SUA)”, a declarat Hong Min agenției de presă AFP.

Nu este clar dacă decizia Coreei de Nord de a bloca toate drumurile și căile ferate care o leagă de Sud a fost rezultatul discuțiilor din timpul sesiunii SPA.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dacia Bigster, lansată oficial. Cel mai mare SUV românesc. Preț și motorizare...
Digi FM
Cu ce se ocupă Valeriu Gheorghiță, noul soț al Monicăi Bîrlădeanu, în prezent și câți bani încasează lunar...
Pro FM
Kelly Clarkson a cântat piesa din „Titanic”, iar fanii au reacționat imediat: „Această interpretare l-ar fi...
Film Now
Regizorul "Oppenheimer" pregătește un film pentru vara lui 2026. Christopher Nolan a pus ochii pe un actor...
Adevarul
Europa ruptă-n două. Țările care se pregătesc să-i țină piept lui Putin și cele care vor să facă afaceri cu el
Newsweek
Cum este blocată o creștere de pensie în Parlament? Care pensionari pierd sute de lei?
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Richard Gere, topit după soția sa, mai tânără cu 34 de ani decât el. Actorul nu și-a putut lua mâinile de pe...
UTV
Mama lui P. Diddy face primele declaratii privind acuzatiile grave care il vizeaza pe fiul ei. „Este un...