Feluri de mâncare sofisticate, care par decupate din revistele de gastronomie din Occident, şi oameni care se uită la preparate ca la tablourile dintr-o expoziţie. Aşa s-a desfăşurat concursul de gătit organizat la Phenian.
„Acest eveniment este împărţit între concursul de gătit şi o expoziţie gastronomică, precum şi o demonstraţie de gătit. Bucătarii vor face un produs tradiţional, 'sinsollo', o friptură şi produse din porumb şi cartofi”, a explicat Kim Yong Il, directorul asociaţiei de bucătari.
Dincolo de reclamă, spectacolul este de fapt unul foarte trist. Câţiva bucătari taie carnea şi aranjează platourile pentru a fi fotografiate de membrii de partid, în timp ce coreenii de rând se mulţumesc să privească sau cel mult să fotografieze.
O femeie care a reuşit să fugă din Coreea de Nord descrie coşmarul prin care trec zi de zi locuitorii statului stalinist.
„Un soldat i-a dat unui bărbat o bucată de pâine. Acesta a rupt pâinea în două bucăţi. O bucată i-a dat-o băiatului său mai mare şi a doua a încercat să i-o dea băiatului mai mic. Dar pâinea a căzut pe jos. Bărbatul s-a aplecat să ia pâinea, dar a realizat că băiatul cel mic murise. El murise de foame”, a povestit Park Ji-hyun, refugiată din Coreea de Nord.
Astfel de poveşti cutremurătoare par de domeniul fantasticului. Din păcate, sunt realitatea de zi cu zi din Coreea de Nord, subliniază refugiata.
„Se poate spune că toată Coreea de Nord este o închisoare uriaşă. Toţi oamenii sunt înfometaţi, dar acum nu mai sunt nici măcar şobolani, şerpi sau plante sălbatice de mâncare”, afirmă Park Ji-hyun.
Potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, un sfert dintre copiii nord-coreeni sunt subnutriţi, iar jumătate din populaţia de 24 de milioane a ţării nu ştie ce va mânca a doua zi. Informaţiile ONU contrazic în mod categoric toată propaganda regimului de la Phenian, care încearcă să arate Coreea de Nord ca fiind o ţară prosperă.