Corea de Nord a executat mai multe persoane pe malurile râurilor, în curtea unor școli și în piețele publice, în urma unor acuzații precum furtul de cupru din fabrici, distribuirea unor materiale de presă din Coreea de Sud sau prostituție, arată un raport citat de Reuters.
Raportul întocmit de un ONG sud-coreean arată că deciziile de execuție fac parte dintr-o campanie a guvernului de la Phenian pentru descurajarea unor anumite comportamente, iar condamnații la moarte sunt prezentați ca provenind din „familii proaste”.
Grupul a făcut raportul pe baza mărturiilor scrise și a interviurilor cu 375 de dezertori nord-coreeni, pe o perioadă de 2 ani, și a încercat să adune informații despre locurile în care aveau loc execuțiile publice și înmormântările în masă.
Pe de altă parte, Coreea de Nord a respins orice acuzații că ar încălca drepturile omului, iar guvernul de la Phenian afirmă că cetățenii săi se bucură de protecția constiuției și acuză SUA că încearcă să îi strice imaginea.
Însă un raport independent al Națiunilor Unite arată că tortura, înfometarea, lagărele închisoarilor și execuțiile comparabile cu cele conduse de naziști sunt comandate de liderii nord-coreeni și nu este vorba doar de cazuri izolate.
În multe cazuri, sunt executate persoane acuzate de furturi de cabluri din cupru sau alte „infracțiuni” minore, iar execuțiile au loc prin împușcare. Mai mulți dezertori au povestit însă că în unele cazuri, victimele sunt ucise în bătaie, pentru că „nu merită să se consume gloanțe pe ele”.