Aproximativ 25.000 de persoane au fost sterilizate în Japonia, între 1948 și 1996, în baza unei legi menite să evite reproducerea celor considerați „inferiori”, deseori procedura fiind realizată fără acordul pacienților printre care s-au aflat și doi copii de numai nouă ani, arată un raport comandat de parlamentul japonez, scrie BBC.
Raportul de 1.400 de pagini, care este concluzia unui studiu comandat în 2020, arată efectele ultimei legi a eugeniei care a fost aplicată în Japonia și care a fost eliminată abia în 1996.
De sterilizări au avut parte, în special, persoanele cu dizabilități fizice, psihice sau care sufereau de boli ereditare.
Din cele aproximativ 25.000 de persoane care au avut parte de acest tratament, mai bine de 16.000 au fost sterilizate fără acordul lor, arată raportul.
Acestora li se spunea, de exemplu, că trebuie să treacă printr-o operație banală, precum înlăturarea apendicelui. Decizia privind cine trebuie sterilizat era luată, în perioada de 48 de ani în care a fost în vigoare legea, de autoritățile locale.
Cele mai tinere persoane sterilizate au fost un băiat și o fată de doar nouă ani, potrivit raportului.
Una dintre victime, ajunsă la vârsta de 80 de ani, a povestit pentru presa japoneză că a avut parte de sterilizare la vârsta de 14 ani.
„Aș vrea ca acest subiect să nu fie învăluit în obscuritate. Suferința noastră trebuie luată în serios”, a declarat victima.
Deși publicarea raportului este privită ca o recunoaștere a vinei de către autoritățile japneze, criticii spun că rămân în continuare întrebări cheie la care raportul nu răspunde. Printre acestea - de ce a durat aproape 50 de ani ca legea să fie eliminată și care a fost motivul adoptării ei.
Guvernul japonez a cerut iertare persoanelor sterilizate în 2019 și a acceptat să le plătească celor încă în viață câte 3,2 milioane de yeni (20.700 de euro).
În paralel, mai multe victime au dat statul în judecată și au obținut sume mai mari.
Printre acestea se numără o femeie sterilizată când avea 20 de ani, deoarece medicul a considerat că riscă să dea naștere unor copii cu dizabilități sau un bărbat care a fost diagnosticat cu osteoartrită când era copil.
Eugenia a devenit un concept popular în Japonia încă de la sfârșitul secolului XIX, fiind promovată ca metodă pentru păstrarea purității rasiale a națiunii.
Însă o lege care să prevadă sterilizarea celor considerați „inferiori” a fost adoptată abia în 1940.
Legea a fost schimbată după război și a căpătat forma pe care a avut-o până în 1996 în 1948.
Editor : D.R.