Copenhaga oferă recompense turiștilor, în timp ce alte orașe și țări îi alungă

Data actualizării: Data publicării:
Autocar turistic în Copenhaga. Foto: Profimedia Images
Autocar turistic în Copenhaga. Foto: Profimedia Images

În timp ce în orașe precum Barcelona sau Veneția locuitorii protestează la adresa excesului de turiști și autoritățile locale impun taxe suplimentare, Copenhaga le va oferi acestora stimulente financiare și de altă natură. Singura condiție este, însă, să acționeze responsabil. Patronatul național al turismului a introdus un program de încurajare a comportamentului durabil și favorabil climei. Capitala daneză speră să atragă turiști ecologici și bine educați cu avantaje precum băuturi gratuite și schi, scrie The Guardian.

Programul îi va recompensa pe cei care aleg să meargă pe bicicletă, să ia mijloacele de transport în comun sau să facă puțină muncă, cum ar fi grădinăritul sau colectarea gunoiului în port sau în parcurile orașului.

Cafea gratuită și timp pe pârtii

Turiștii care se prezintă cu propriile cești pot primi o cafea gratuită în anumite localuri, în timp ce alte avantaje pentru bună purtare includ un cocktail gratuit la un sky-bar sau timp suplimentar petrecut pe complexul de pârtii de schi artificiale din oraș.

„Toate alegerile noastre au un impact asupra mediului, așa că de ce să nu luăm decizii conștiente care să ne avantajeze pe toți și să fim recompensați pentru ele?”, sugerează organizatorii CopenPay.

Mikkel Aarø-Hansen, de la biroul oficial de turism Wonderful Copenhagen, a declarat că speră ca ideea să servească drept sursă de inspirație pentru alte orașe, care încearcă să găsească o modalitate viabilă de a crea o relație mai benefică pentru ambele părți și mai puțin oneroasă între turiști și localnici.

Exemplu de bune practici

„Trebuie să ne asigurăm că turismul, în loc să fie o povară pentru mediu, este transformat într-o putere de schimbare pozitivă”, a spus el. Acesta a adăugat că, prin adoptarea unor elemente ale așa-numitei economii a experienței, programul ar încuraja, de asemenea, întâlniri mai pozitive între turiști și populația locală.

„Obiectivele noastre principale sunt de a face călătoriile mai durabile. Totuși, vom reuși acest lucru numai dacă vom reuși să depășim marea diferență dintre dorința vizitatorilor de a se comporta într-un mod durabil și comportamentul lor real”. Acesta a adăugat că provocarea a fost „mai complicată decât pare”.

„Dorim ca vizitatorii să ia decizii mai conștiente, mai prietenoase cu clima și, astfel, să sperăm că vor avea o experiență de călătorie mai satisfăcătoare”, a adăugat Aarø-Hansen, potrivit The Guardian.

Orașele europene care sunt ”în război” cu turiștii

Barcelona nu este singura destinație turistică populară care se vede copleșită și în care localnicii iau măsuri drastice în încercarea de a reduce sau controla boom-ul turistic.

Manifestațiiile ostile împotriva turismului masiv se înmulțesc în Spania, a doua mare destinație turistică mondială.

Autoritățile sunt obligate acum să concilize între locuitori și un sector economic crucial pentru Spania.

„Insulele Canare nu mai pot”, este sloganul sub care a fost lansat un apel la protest recent. Protestul își dorește să stopeze construirea a două complexuri hoteliere în Tenerife, principala insulă din arhipeleag și o luare în calcul mai bună a locuitorilor și mediului în contextul exploziei incontrolabile a turismului.

Cei care călătoresc o zi la Veneția trebuie să plătească acum o nouă taxă zilnică de 5 euro, în timp ce turiștii din vechiul oraș portuar croat Dubrovnik au fost îndemnați recent să evite folosirea valizelor cu roți sau să le care în mână, din cauza zgomotului pe care îl produc atunci când sunt trase pe străzile pietruite.

Între timp, Mallorca, Ibiza și alte insule Baleare au introdus restricții stricte privind consumul de alcool. Alte destinații experimentează o serie de metode de control al fluxului, de la taxe de intrare la zone de vizitare restricționate.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale