Washingtonul „vrea să fie sigur de aliatul Merkel. (...)Merkel, care vine dintr-o zonă contaminată de sovietici, e în mod firesc sub observaţia contraspionajului american. Când se anunţă că preşedintele SUA ştia de trei ani şi a acceptat ca omologul german să fie monitorizat, spunându-i că nu ştia de o asemenea afacere, arată că e o situație de contraspionaj”, a explicat expertul în probleme de securitate.
Hari Bucur-Marcu spune că Statele Unite au capacitatea de a asculta zeci de milioane de convorbiri simultan.
Întrebat de consecințele acestor dezvăluiri, expertul a invocat spusele unui oficial american: „Costurile diplomatice de incredere sunt, în cazul în faţă, mai mari faţă de cele câştigate din ascultarea telefonului”. Consecințe spectaculoase nu vor fi, crede Hari Bucur-Marcu.„Va fi probabil un anunţ că ne-am înţeles, că nu se va mai repeta şi la summitul NATO de la Riga lumea îşi va da mâna”, spune expertul.
„Problema nu e că se spionjează unii pe alţii, problema e că se află, sunt prinşi cu telegramele... sunt lucruri care nu ar fi trebuit să se afle”, a precizat el. În opinia specialistului, e puțin probabil să se renunțe la această practică multimilenară. „Nu e moral, dar asta e practica spionajului internațional”, a punctat Hari Bucur-Marcu. El a reamintit că odată cu căderea comunismului s-a aflat că regimurile din Est aveau mulți colaboratori în Occident. „Viitorul este unul în care puterea militară și a spionajului contează foarte mult”, a adăugat expertul.
El s-a arătat sceptic în ceea ce privește posibilitatea ca România să reacționeze prin convocarea ambasdorului american pentru explicații sau prin denunțarea parteneriatului strategic cu SUA.
„Va fi muncă de PR pentru a schimba atitudinea populației”, a menționat specialistul întrebat despre urmări.
În ceea ce privește gestul Germaniei, care l-a trimis în Statele Unite pe șeful serviciilor secrete, Hari Bucur-Marcu spune: „Nu va fi o anchetă. Va fi o întâlnire între el şi omologii americani care-i vor arăta ce se întâmplă cu datele procesate, dacă au vreo consecinţă, dacă s-a întâmplat ceva. Dacă Merkel nu a avut contacte cu Putin probabil nu o să se întâmple nimic”.
Urmăriți comentariile complete ale expertului în probleme de securitate Hari Bucur-Marcu în materialul video de mai sus.