Hotelurile din Cisiordania, care în această perioadă funcţionau la capacitate maximă, duc acum lipsă de clienţi. Bethlehem, cu obiectivele sale excepţionale, a început să fie ocolit de turişti, din cauza situaţiei nesigure din zonă.
„De fapt, am sperat că vom avea rezervări pentru zece - douăzeci de grupuri zilnic, dar în ultimele patru zile nu am făcut nicio rezervare. Dimpotrivă, cinci sau șase grupuri şi-au anulat-o. Cred că procentul de anulări a atins 40-50 % din rezervările de luna viitoare şi din cele de până la sfârşitul lunii noiembrie”, spune Elias al Arja, şeful Asociaţiei Arabe a Hotelurilor.
Comerţul local, stimulat mai ales de vizitatorii străini, este acum în scădere.„Necazurile au atins şi Ierusalim şi Tel Aviv, nu mai sunt doar în Gaza. De aceea, multe companii şi-au anulat rezervările pentru grupuri - pentru Ţara Sfântă în general, nu doar pentru Bethlehem”, a precizat Maher Canawati, proprietar de magazin de suveniruri.
Sunt şi turişti care nu acordă importanţă riscurilor. „Nu sunt speriat, călătoresc cu soţia, ea a fost puţin mai sensibilă, dar pretutindeni totul arată calm, oamenii îşi văd de viaţa lor obişnuită şi este o zi splendidă”, explică Josh, un turist american
De cealaltă parte a frontierei, în oraşul Gaza, peste greutăţile zilnice se adaugă cele provocate de conflict. „Mâncarea e scumpă. Nu avem petrol, acum totul e scump. Nu găsim făină, nu se găseşte nimic în ţară”, se plânge Ali Jarrousha, proprietar de magazin.
Din cauza concflictului, sărbătorile de iarnă, care aduceau în fiecare an turişti şi credincioşi din toată lumea, se anunţă sărace anul acesta.